A szomszédunk ördögi körbe kerül jövőre, Ukrajna számára 2024 sokkal vészterhesebb év lesz mint 2023 volt.

A három kollégámmal ellentétben én úgy gondolom, hogy 2024-ben Keleten a helyzet korántsem lesz változatlan – írja Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő a közösségi médiában.

Ha a fekete hattyú forgatókönyveket félretesszük és csupán lineáris projekciókat vesszünk számításba, akkor Ukrajna számára 2024 egy sokkal vészterhesebb év lesz mint 2023.

Miért?

Azért mert a szándékok mellett van még egy olyan dolog ami úgy hívnak, hogy képesség.

Ha a Nyugat szándékai Ukrajna támogatására sziklaszilárdak is maradnak, a képességei jelentősen csökkenni fognak.

Úgy kb. a 2023-as szint harmadára.

Give and take 5 százalék, ettől az egyharmadtól északra vagy délre.

Az egyre eszkalálódó közel-keleti válság a maga hét hadszínterével vakumként szívja magába a hatalmakat.

Az Izrael felé kiépített légi és tengeri híd eleinte főleg levegőből indított precíziós eszközöket és Tamir elfogórakétákat szállított. Ezeknek a helyét egyre inkább egy szárazföldi tömegháború eszközei veszik át. Többek között azok a tüzérségi lőszerek amikből Ukrajna krónikusan alultáplált.

2024-ben a Nyugat haditechnikai termelési kapacitására a közel-keleti háborúhoz hasonló nagyságrendű terhet fog róni az évtizedek alatt elsorvasztott képességek és készletek feltámasztása. Esetenként haló poraikból.

A szándék ingyen van és azonnali.

A képességek ki-, illetve visszaépítése sok esetben egy másfél évtizedes projekt.

A nyugati támogatás képességének drámai csökkenése további ukrán kudarcokat fog generálni, amelyek viszont aláássák a Nyugat szándékát a támogatások jövőbeli növelésére.

Ez az ördögi kör lesz Ukrajna keresztje 2024-ben és ha Oroszország semmi mást nem tesz csak amit eddig tett, akkor is jelentős fölényt fog élvezni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov