Csendes szilvesztert hirdettek Tatán. Az összefogás és a közös akarat sikert hozott, ezen felül hatvan civvil is védte a tatai vadludakat szilveszter éjjelén a durrogtatástól.

Mint ismert, több mint tízezer vadludat üldöztek el a tűzijátékok és a petárda durrogások a tatai Öreg-tóról tavaly szilveszterkor. Ez annak ellenére történt meg, hogy 2018 óta az önkormányzat korlátozza a pirotechnikai eszközök használatát. Éppen ez volt az oka annak, hogy Csendes Szilveszter elnevezéssel szervezett programot a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület az év utolsó napjára – írja a lelepo.hu.

A Magyar Madártani Egyesület Facebook-bejegyzése szerint meghozta gyümölcsét a rengeteg szervezés, a kitartó utcai járőrözés és a széleskörű együttműködés. A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége (mintegy 80 százaléka) kitartott a tó vizén.

A tavon éjszakázó vadludak száma növekedett, mert az Öreg-tóra az éjszaka során újabb csapatok érkeztek.

Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része nyugodt, csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át. Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos tűzijáték-háború, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrök és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű részvételével

már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területére kiterjesztették a szolgálatot.

Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat. A járőrök több helyen tetten is értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak.

Az idén először kezdeményezett „Csendes séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban több, mint 60-an vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján. Őket a szervezők pogácsával, valamint pezsgővel kínálták, a jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról.

Fotó: Facebook / MME – Magyar Madártani Egyesület