Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a köztereket? – hívta fel a figyelmet a Mandiner a Magyar Ateista Társaság (MATT) bejegyzésére. A MATT ezt arra reagálva írta, hogy

 december 31-én hajnali hat órakor bejelentés érkezett a kunszentmiklósi rendőrkapitányságra: a dunavecsei Mária-szobrot ismét megrongálták.

Először még 2023 májusában a felismerhetetlenségig verték szét a nem sokkal korábban felállított Béke Királynője szobrot, amelynek létrejöttét Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya a saját pénzéből finanszírozta, hálából tízéves papi szolgálatáért. Akkor csak a szobor keze maradt épen.

Ezt követően közösségi kezdeményezésre gyűjtésből, illetve a Kszűz mDNP parlamenti frakciójának anyagi támogatásával újra elkészült az alkotás, amelyet eredeti helyére állítottak fel december 28-án. A terv az volt, hogy január 1-jén, a béke világnapján, amely a katolikus egyházban Mária istenanyaságának ünnepnapja, Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek áldja meg a szobrot ünnepélyes keretek között, és fohászkodik a békéért. Ezt előzte meg a szilveszter hajnali vandál akció.

A MATT-ról annyi tudható, hogy a társaság nem hivatalosan 2014-ben alakult meg mint ateista érdekvédelmi csoport. A MATT-ot a Fővárosi Törvényszék hivatalosan 2019-ben jegyezte be, nem közhasznú egyesületként, Facebook-oldalának 4600 követője van.

A MATT által kiposztolt mondat ráadásul semmiféle együttérzésről, toleranciáról, nagyonvalúságról nem tanúskodik, lényegében burkolt egyetértést sugall a támadókkal. Ezzel

a Magyar Ateista Társaság beiratkozott a modern, nyugati baloldali barbárok klubjába, az eltörléskultúra képviselői közé.

Mert ugye ha a dunavecsei Mária-szobor látványa ennyire elviselhetetlen a szervezet számára, akkor vajon mennyire képes elviselni Mária-szobszűza gellérthegyi Szent Gellért-szobor, a Mátyás-templom, a Szent István-bazilika, a Hősök terei Gábriel arkangyal látványát, vagy épp minden faluban és országúton Nepomuki Szent János szobrát, vagy épp az útmenti kereszteket?

S láss csodát: a csobánkai csúcskereszttel is akadnak gondjai az ateisták ezen csoportjának.

Címlapkép: Megemlékezés az ismételten megrongált Béke Királynője mellett Dunavecsén 2024 január elsején / Cseh Béla Facebook oldala

Bese Gergő atya: Nehéz szavakat találni, a szívünk szakad meg