Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója úgy látja, Európában üldözni kezdték a gazdákat, ezért lázadtak fel a németek is. Szerinte a német közmédia a hagyományos módszert követve megpróbálja a tiltakozókat szélsőségesnek beállítani. 

„A szokásos taktikát használva szélsőjobboldali sarokba akarják őket tolni, azt sugallva, hogy a szélsőjobboldal kihasználja vagy átveszi ezeket a tüntetéseket. Elhallgatni nem tudják, mert az egész országban tüntettek.

Ez egy bevált taktika, láttuk Európa-szerte, világszerte, akár Amerikában vagy a spanyol választásoknál, látjuk most az európai választásoknál, hogy mindig azzal riogatják a mérsékelt szavazókat, hogy jobboldali áttörés lesz.”

Kiszelly Zoltán az Origo megkeresésére elmondta,

nem gondolja, hogy a német kormánykoalíció belebukik a tüntetésekbe. 

„A gazdák kifejezetten békés tüntetésre készülnek, és lehet, hogy lesznek erőszakos jelenetek, de olyan, mint Hollandiában, hogy a rendőrök rálőnének a gazdákra, nem valószínű. Érdemes a német gazdatüntetéseket a holland eseményekkel összekötni.

Az a véleményem, hogy az unióban egy gazdaüldözés zajlik. Nyugat-Európában rengeteg családi birtok, míg Kelet-Közép-Európában a nagybirtok a jellemző”

– fogalmazott.

Hollandiában és Franciaországban is rengeteg családi gazdálkodó van, és az Unió szerint jóval kevesebbre lenne szükség.

Egyrészt kell a hely az ukrán dömpingárunak, ezért is akarják fölszámolni a családi birtokokat, hogy legyen kereslet az ukrán dömpingélelmiszerre. Másrészt 2028-tól jelentősen csökkentenék az agrártámogatásokat, amit a nagybirtok jobban ki fog tudni gazdálkodni.”

– tette hozzá.

Kiszelly Zoltán úgy látja, az ipar után a gazdák is nehéz helyzetbe kerülnek az európai politika mélyzöld ideológiája és a tervutasításba átmenő gazdaságirányítás miatt.

„Nagyon sok vetület látható ebben a tüntetésben, de igazából az az érdekes, hogy a többi csoport is csalódott;

egyfajta általános elégedetlenség van Nyugaton, mert a korábbiakhoz képest romlik az életszínvonal” 

Talán ez a legfontosabb, hogy azért tüntetnek ilyen sokan, mert nem érzik, hogy javulna a helyzet. Nem látnak esélyt arra, hogy a hagyományos demokratikus eszközökkel változtassanak, ezért használják a blokádot eszközként, vagy a mozdonyvezetők a vasutas sztrájkot, ennek következtében egyre több elégedetlenség keresi kifejezési formáját ”

– mondta Kiszelly Zoltán, aki összességében egy európai tendenciát lát megvalósulni, amelyben a kisvállalkozókat, kistermelőket érik a károk, akik jogosan lázadnak fel a méltánytalan helyzet ellen, és ez már a nagypolitikában is megmutatja hatását.

Címlapkép: Német gazdatüntetés Berlinben tavaly decemberben Forrás: X/RT