A humoristából lett botcsinálta politikust egyre többen megvetik az országban zajló kegyetlen kényszersorozások miatt, amelyet a nép nyíltan az NKVD és a Gestapo módszereihez hasonlít. A volt belügyminiszter is felszólította Zelenszkijt, hogy vallja be: félmillió fő az ukrán veszteségek száma.

Ukrajnában, akárcsak a volt Szovjetunió területén, sok dologban nem szabad hinni. Az egyik ilyen a közvélemény-kutatás. Azt ugyanis Ungvártól Vlagyivosztokig megvásárolják.

A gyenge alapokon álló demokráciák lényege pedig a manipuláció, zavarosban lehet ugyanis igazán halászni.

Ukrajnában sincs ez másképp, ahol a hadiállapot miatt lassan két éve (addig csak finomabban) be van tiltva a szólásszabadság. Az elemző cégek pedig sorban a legnagyobb népszerűséget mérik a humoristából lett népvezérnek, Volodimir Zelenszkij államfőnek. A háború kitörése jól jött a társadalomban csak bohócnak nevezett elnöknek, hiszen 2022 februárjában a padlón volt a népszerűsége.

Később azonban még maga Vlagyimir Putyin is megirigyelhette azt, ahogy Zelenszkij indexe kilőtt a skálán.

Eltelt azonban két év, több millió ember elmenekült, az ország negyede orosz megszállás alatt van, százezrek pedig a földbe temetve. A gazdaság lélegeztetőgépen, a korrupció soha nem látott méreteket öltött, az árak nőnek, és visszatértek az áramszünetek is. A paletta nem teljes, de legalább körvonalazza annak az elnöknek az érdemeit, aki törvényileg tiltotta meg saját magának, hogy a jelenlegi orosz vezetéssel a békéről tárgyalhasson.

Megjelentek a kritikus hangok

Az ukrajnai háború áldozatainak számáról a volt ukrán belügyminiszter tett legutóbb bejelentést. Jurij Lucenko azt mondta Petro Porosenko volt oligarcha államfő Prjamij nevű televíziójában, hogy eljött az őszinteség ideje,

és Volodimir Zelenszkijnek, valamint Valerij Zaluzsnij főparancsnoknak be kellene ismernie, hogy mostanra elérte a félmillió főt az elesett és súlyosan sebesült ukrán katonák száma.

A volt tárcavezető azt is hozzátette, hogy havonta átlagosan harmincezer ukrán katona veszíti életét a fronton. És amiatt, hogy ezt a jelenlegi kijevi vezetés nem vallja be, kevesebb embert fog motiválni az ország védelme:

Az ötszázezer főt el kell osztani a hónapok számával, így kijön a havi harmincezer katona. Ezáltal nagyjából megérthetjük, hogy mi is zajlik valójában a fronton. Ekkora az áldozatok és a súlyos sebesültek száma is. Meg kell mondanod az igazságot az embereknek! Az ukránok rászolgáltak az igazságra! Meg kell tudniuk, hogy mennyien estek el eddig, és akkor nem lesz többé téma a társadalomban, hogy kell-e újabb mozgósítás vagy sem. Igen, ez sokkoló! De pont egy ilyen sokk segített félmillió embernek 2022. február 24-én, hogy jelentkezzen fegyveres szolgálatra. Más kiút nincs!

– mondta az egykor Viktor Janukovics elnök által két évre bebörtönzött volt belügyminiszter. Kijelentése azért is érdekes, mert Ukrajnában az áldozatok valós száma hadititoknak minősül.

Népvezérből politikai hulla

Zelenszkijt a kisebb ellenzéki frakciók padsoraiból is érik újabban kritikák. Legutóbb a Holosz, vagyis Hang nevű, egyébként sorosista párt képviselője illette komoly bírálattal. Úgy látszik, hogy Ukrajnában tényleg nagy lehet a baj, ha már a káoszban magát annyira otthon érző párt honatyája is komoly kritikát fogalmaz meg.  Roman Kosztenko, aki egyébként az ukrán Legfelsőbb Tanács nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának titkára, nem mellesleg az SZBU ezredese, úgy fogalmazott, hogy

Zelenszkij politikai értelemben halott ember, akinek nincs értelme abban reménykedni, hogy másodszor is elnökké választják.

A képviselő annak kapcsán fogalmazott így, hogy az elnök még nem mondott véleményt az új mozgósítási törvénytervezetről. A jogszabály egyébként annyira jogfosztó, hogy arra a föld legsötétebb diktatúrái is elismerően csettintenének. Gyakorlatilag minden állampolgári jogától megfosztaná azokat, akik nem jelentkeznek a hadkiegészítő parancsnokságon katonai szolgálatra. Kosztenko hozzátette ezt is:

Zelenszkijnek meg kell értenie, hogy ő már az életben soha nem lesz elnök. A mandátumát pedig maximálisan arra kell használnia, hogy megóvja az országot. Mostanra ő már politikai hulla. Amije maradt, az csak a felmérések és a bizalom, amit még táplál a nép felé.

A Kartel nevű népszerű ukrán politikai Telegram-csatorna szerint a mozgósítás elutasítottsága óriási az ukrán társadalomban. A hatalom kezére csak az játszik szerintük, hogy a nép megosztott és meg van félemlítve. Az országban mindenkit rémületben tartanak, és ez nagyon rossz jel. De eljön az az idő, amikor az emberek összefognak majd a törvénytelenség ellen, és akkor Zelenszkij kártyavára egy perc alatt összeomlik. – teszi hozzá a Telegram-csatorna.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat