A kormány célja, hogy a fogyasztók a nehezebben észrevehető áremelésekről is tudomást szerezzenek.

Újabb eszközt vet be a kormány az infláció kordában tartása érdekében, az erről szóló kormányrendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. E szerint a jövőben a kiskereskedelmi üzletláncoknak kötelező lesz felhívni a vásárlók figyelmét arra, ha egy termék kisebb kiszerelésben kapható, mint korábban.

Az élelmiszerüzleteknek akkor kell kihelyezniük a kormány által meghatározott formában és tartalommal ellátott figyelmeztetéseket, ha egy adott termék kiszerelése kisebb lesz, vagyis csökken a súlya vagy a térfogata.

A kormányrendelet visszamenőleg is előírja a vásárlók tájékoztatására vonatkozó kötelezettséget akkor, ha a kiszerelés 2020 január 2023 júliusa között változott.

Csak akkor nem kell külön felhívni a fogyasztók figyelmét a változásra, ha a gyártó a kisebb kiszerelésű termékkel bővíti kínálatát, vagyis megmarad a megszokott súlyú, térfogatú termék is.

A fogyasztók tájékoztatását célzó kormányrendelet megosztja a felelősséget: a kiszerelés változásáról a kereskedőknek kell tájékoztatniuk a vásárlókat, de a gyártó vagy az első magyarországi forgalmazó termékhez kapcsolódó dokumentációja alapján kell eljárniuk az üzleteknek.

Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak és forgalmazóknak kötelező tájékoztatniuk az üzleteket a kiszerelés csökkentéséről, ráadásul ugyanezt a dokumentációt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) is át kell adniuk.

A Nébih a beküldött információk alapján várhatóan nyilvánosan is hozzáférhetővé teszi azoknak a termékeknek az adatbázisát, amelyek kiszerelését csökkentette a gyártó.

A kormányrendelet célja, hogy a vásárlók azonnal értesüljenek róla, ha egy élelmiszer ára úgy nő, hogy a darabára ugyan nem változik, de a kiszerelés csökkentése miatt az egységár valójában emelkedik.

A kormányrendelet célja egyértelműen a figyelemfelkeltés – emelte ki a Mandiner kérdésére Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyártók egy-egy termék kiszerelésének csökkentésével nem követnek el szabálytalanságot, egy ilyen változás nem minősül tisztességtelen gyakorlatnak.

A gyártók az átadási árban érvényesítik az önköltség emelkedését. A legtöbb piaci szereplő önköltsége ugyanakkor 2024-ben is emelkedik – mutatott rá Vámos György, aki példaként említette egyebek mellett az üzemanyagárak változását, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedését.

Az elmúlt években láthattuk, hogy a költségek növekedése miatt a fogyasztók számára észrevehetőbb darabár is meredeken emelkedhet, a gyártók tehát nem azért csökkentik termékeik kiszerelését, hogy ezzel nagyobb áremelést tudjanak elérni.

A fogyasztók árérzékenysége miatt a gyártóknak sem érdekük a költségeik emelkedése miatt szükségesnél nagyobb mértékű áremelés – emelte ki Vámos György, aki nem számít arra, hogy a következő időszakban jelentős méreteket öltene a termék mennyiségének, súlyának csökkentésével végrehajtott áremelés.

A főtitkár hozzátette, amennyiben egy gyártó csökkenti a termék kiszerelését, annak elsősorban üzletpolitikai oka van, és szerinte nem a fogyasztók megtévesztése a cél, a gyakorlat pedig egyáltalán nem szabályellenes.

Sikerült visszaszorítani az inflációt: tavaly az év utolsó hónapjaiban már tartósan 10 százalék alá került, és a régiós országok szintjére süllyedt az áremelkedés üteme. Idén az első negyedévben várhatóan folytatódik az infláció gyors csökkenése, az áremelkedés mértéke idén 5-6 százalék körül alakulhat, 2025-től pedig 3 százalék körül alakulhat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt két évben tapasztalt meredek áremelkedés nem tér vissza, ugyanakkor az árszint csökkenése sem várható.

A rekordokat döntő infláció alaposan visszafogta a keresletet.

A lakossági fogyasztás élénkítése kiemelten fontos feladata most a gazdaságpolitikának, és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy éves alapon 4 százalékkal bővüljön a hazai GDP.

A következő időszakban a bérek és jövedelmek emelkedése ellensúlyozza a mára stabilizálódó, a két évvel ezelőttinél jóval magasabb árszintet.

Mandiner.hu

Borítókép: A 2023. június 1-jétõl életbe lépõ kötelezõ akciózásban szereplõ termék ártáblája a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévõ CBA üzletben 
MTI/Hegedüs Róbert