Ukrajna támogatásáról és a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való kapcsolat javításáról próbálhatja meggyőzni Orbán Viktort Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Négyszemközti megbeszélésen próbálja meggyőzni Orbán Viktort Giorgia Meloni olasz kormányfő, hogy adja áldását a Ukrajnának szánt újabb 50 milliárd eurós uniós segélyre – írja a Bloomberg amerikai gazdasági lap.

Szerdán a kérdést az uniós nagykövetek is megvitatták abban a reményben, hogy a február 1-jére kitűzött rendkívüli EU-csúcs előtt sikerül valamilyen kompromisszumra jutni.

Orbán Viktor azt javasolta, hogy a segélyt osszák évenkénti részletekre, ezt azonban Brüsszel úgy értelmezi, hogy Magyarország évenkénti zsarolási lehetőségként tekint a támogatásra – írja a Politico hírportál.

A Bloombergnek névtelenül nyilatkozó források szerint Meloni az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport tagságát ajánlotta fel a Fideszek, amennyiben hajlandó támogatni Ukrajna uniós tagságát.

Az olasz kormányfő emellett a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való kapcsolat javítását is szorgalmazza – írja az ukrán Kyiv Independent hírportál.

Magyar Nemzet

Borítókép: Orbán Viktor kormányfõ (j) fogadja Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher