A 2024. január 11-i varsói demonstráció előestéjén a magyar fővárosban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a CÖF-CÖKA, így nyilvánítva ki, hogy szolidaritást vállal a lengyel demokrácia védelmében tüntető lengyel civilekkel. A Bem szobornál a Civil Összefogás Fórum három prominens képviselője nyilvánította ki véleményét a lengyel államiságot és demokráciát fenyegető veszélyről. A szolidaritás gondolatait emeljük ki a felszólalók beszédéből.

Csizmadia László, a CÖF-CÖKA alapítő elnöke:

A lengyelországi parlamenti választások rávilágítottak arra, hogy mi történik, ha az ultraliberális és az internacionalista, marxista szemlélet újraéled. Donald Tusk a Soros-ngo-k és a brüsszeli bürokraták közös erővel elérték, hogy bár a Jog és Igazságosság pártja, a PIS 5%-kal több szavazatot kapva legyőzte az úgynevezett polgári koalíció, azaz a PO pártját, mégis a Tusk-féle szivárvány koalíció kormányozhat.

A várhatóan bizonytalan kormányzást a csatlakozó – futottak még kategóriájú – pártok biztosítják, akik szavazóik megkérdezése nélkül, eddig hangoztatott eszmeiségüket félredobva, a PO-val közös bandázásba kezdtek.

A Tusk-kormány farkasétvággyal látott neki a valódi demokrácia és lengyel keresztényi hagyományok felfalásához.

A többségében mélyen keresztény lengyel lakosság soha nem fogja elfelejteni, hogy mit mondott szent II. János Pál pápa: Ne féljetek! Biztosra vesszük, hogy lengyel testvéreink éberen és bátran fogják védeni hazájuk és családjaik érdekeit.

A világ több országában működő Gazeta Polska közel 500 civil klubja a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmeiséget követi. A több mint 10 éves stratégiai együttműködési szerződésünk bajtársi szolidaritásra kötelezi a CÖF-CÖKA-t.

Lengyelországban a civil kurázsi és a köztelevízió elleni puccsszerű támadás azt jelenti, hogy megkezdődött a jogállamiság és a demokrácia elleni hadjárat. Ezzel szemben a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának megőrzése mindent megelőző feladat.

Úgy tűnik, sötétség borul a lengyel demokráciára. Lengyel barátainkkal itt, a Bem szobornál, kéz a kézben, mindig is kiálltunk az Isten, haza, család mindent előző eszmeisége mellett.  Fiataljaink jelképesen, fáklyák fényével jelzik a civil kurázsit. Szolidárisak vagyunk a keresztény-nemzeti-konzervatív lengyel bajtársainkkal. Sötét szándékkal, sunyi módon tőlünk nem lehet elvenni a szólás- és véleménynyilvánítást.

Lélekben ott leszünk a Szejm előtt január 11-én 16 órakor kezdődő naggyűlésen.

ifj. dr. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője a történtek jogi vonatkozásait is taglalta:

A lengyel alkotmányban világosan megjelenik a szólásszabadság, az információhoz való jog, valamint a rádiózás és a televíziózás közérdekű védelme, illetve mindezek intézményes védelmi kötelezettsége (az alkotmány 213. §-a itt az Országos Rádióműsor- és Televíziótanácsot nevesíti). A lengyel alkotmány IX. fejezete alapján az állami szerveknek ezen jogok védelmét kellene biztosítaniuk, nem pedig felszámolniuk azokat.

A közmédia teljes vezetésének lecserélése konkrétan a lengyel alkotmány 54. cikk (2) bekezdése hatálya alá esik, jelesül „tilos a társadalmi kommunikáció eszközeinek megelőző cenzúrája” és a sajtó ilyen módon történő engedélyezése, márpedig a cenzúratörekvések, továbbá a jogbiztonság, vagyis az egyes közszolgálati intézmények kiszámítható működésének sérelme is fölmerül az ilyen drasztikus, minden átmenet nélküli politikai cselekvések kapcsán.

Fricz Tamás politológus, a CÖF kurátora:

Azokhoz szólok, akik Lengyelországban most ellenzékbe kerültek, azokhoz szólok, akik még mindig kitartóan hisznek a nemzetben, a kereszténységben és a család szentségében, mely egy férfi és nő házasságára épül. Veletek vagyunk most, ezekben a napokban és hetekben, amikor azt látjuk, hogy egy olyan liberális kormány került hatalomra országotokban, amelyik mindennel szakítani akar, ami szent és sérthetetlen volt számotokra, és ami szent és sérthetetlen számunkra is, nemzeti és keresztény magyarok számára.

Egyek vagyunk a hitünkben, egyek vagyunk a céljainkban, egyek vagyunk az értékrendünkben. Ettől nem tágítunk, mi kormányon maradva, ti pedig ellenzékbe szörulva küzdötök közös értékeink megvédéséért….Hatalmas tüntetést tartotok ezen értékek védelmében, Lengyelország igazi arcának megmaradása érdekében, s mi veletek vagyunk lélekben ezen a demonstráción.

A választási eredmények, Donald Tusk kormányra kerülése után bebizonyosodott, hogy mire képes a nemzetellenes, globalista balliberális oldal. Először is arra, hogy törvény- és alkotmányellenes módon felrúgjon minden intézményt, amelyek eddig működőképesek voltak. A lengyel közmédiában végrehajtott erőszakos személycserék sorozata, majd most legutóbb a volt lengyel belügyminiszter és helyettesének letartóztatása megmutatta azt, hogy a balliberálisok számára nincsenek sem jogi, sem erkölcsi korlátok akkor, ha megkaparintják a hatalmat. Ők nem pusztán fenyegetnek, hanem be is váltják fenyegetéseiket.

Mi, konzervatívok és szuverenisták soha nem vagyunk és nem is voltunk képesek erre, amikor átvettük a hatalmat tőlük, soha nem csináltunk szimbolikus értelemben szőnyegbombázást a meglévő és működő intézmények vezetői körében, még akkor sem, amikor erre valójában nagy szükség lett volna, például a rendszerváltás utáni időszakban Magyarországon és Lengyelországban egyaránt.

Éppen ezért az első nagy tanulsága annak, ami Lengyelországban történik, az, hogy a balliberális oldal, ha hatalomra kerül, nem pusztán egy demokráciában szokásos kormányváltást hajt végre, hanem ennél jóval többet akar: ha ők kerülnek hatalomra, akkor a demokráciát sárba tiporva, jogellenesen és alkotmány-ellenesen egyfajta rendszerváltást hajtanak végre, méghozzá keresztényellenes, szélsőségesen liberális, globalista világot akarnak teremteni.

Itt jegyzem meg, hogy éppen erre készültek Magyarországon is 2022-ben a parlamenti választásokon, a választási kampány során vezetőjük, Gyurcsány Ferenc többször is elmondta, hogy nem lesz kímélet sem a konzervatív politikusok, sem a holdudvaruk, sem értelmiségük, se kövezőik számára. Valamint jogászaik arról beszéltek, hogy hatalomra kerülve, még ha nem is lesz kétharmaduk, akkor is, törvénytelenül, egyszerű parlamenti többséggel megváltoztatják az érvényben lévő alkotmányt, az Alaptörvényt.

CÖF-CÖKA

Résztvevõk fáklyával a kezükben a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a budapesti Bem téren tartott sajtótájékoztatóján 2024. január 10-én. A CÖF-CÖKA szolidaritást vállal a lengyel Gazeta Polska közel 500 civil klubja, a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmeiség mellett.
MTI/Lakatos Péter

Nos, amit a médiában csinált a Tusk-féle kormányzat, az már önmagában mutatja, hogy

itt nem kormányváltás, hanem antidemokratikus rendszerváltás történik, amelynek során Lengyelország legfontosabb értékeit kezdik ki, köztük azt az alapvető tényt, hogy lengyel barátaink keresztény hite és elkötelezettsége igazi lengyel hagyomány. A szivárványos zászló megjelenése a köztévében mindent elmond arról, hogy mi várható ettől az új kormánytól. Rendszerváltás, rendszerrombolás és értékrend rombolás. Ezt nem szabad megengedni, ez ellen küzdeni kell a demokrácia adta keretek között!

Végül a legelképesztőbb tanulság az, hogy a balliberális, globalista Tusk-kormány jól látható külföldi segíytséggel került hatalomra, s ebben kiemelkedő szerepet játszott a Soros Györgyhöz és fiához köthető hálózat, a maga ngo-ival, szervezeteivel, beépített embereivel, hangulatkeltő sajtó, internetes és egyéb médiaorgánumaival, mellyel az emberek hangulatát messzemenő mértékben befolyásolták és ezzel beleszóltak a lengyel választások végeredményébe. Mi is megéltük ezt tavaly Magyarországon, a két országban a balliberális, globalista oldal külső segítséggel, tehát erkölcsi értelemben hazaáruló módon kívánt hatalomra jutni.

…Rendkívül sajnálom, hogy ezúttal a 2022-es budapesti gyors nem érkezett meg 2023-ban Varsóba, nem sikerült megvédeni a lengyel emberek valódi érdekeit és értékeit szolgáló kormányzatot, s olyanok kaparintották meg a hatalmat, akik Lengyelországot a sarkaiból akarják kiforgatni a lehető legrosszabb irányba.

Erőt, kitartást kívánunk lengyel barátainknak ahhoz a harchoz, ami most következik, és talán négy évnél korábban is győzelemre vezeti a nemzeti és keresztény erőket!

Isten óvja Lengyelországot!

Kiemelt kép: Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kurátora, Csizmadia László, a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivõje (b-j) a budapesti Bem téren tartott sajtótájékoztatón 2024. január 10-én. A CÖF-CÖKA szolidaritást vállal a lengyel Gazeta Polska közel 500 civil klubja, a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmeiség mellett.
MTI/Lakatos Péter

Kiállás a lengyel államiság mellett – rendkívüli sajtótájékoztató Budapesten