Hát ja, ilyen ez a kölcsönös kötelezettségvállalás.

Ukrajna és az Egyesült Királyság között a biztonsági megállapodás kölcsönös kötelezettségvállalásokat tartalmaz – jelentette ki Denisz Anatolijovics Smihal ukrán miniszterelnök a Tass.ru beszámolója szerint.

„Nemcsak az Egyesült Királyságnak kell 24 órán belül reagálnia, ha agresszió történik Ukrajna ellen, Ukrajna is meg fogja védeni szövetségesét és partnerét. 24 órán belül reagálunk abban az esetben, ha Oroszország meg akarja támadni barátunkat, partnerünket és szövetségesünket”

– mondta szombaton egy országos tévéadásban.

A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a megállapodás tíz évre szól, és példaként kell szolgálnia a más országokkal kötött, hasonló megállapodásokhoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök január 12-én írt alá kétoldalú biztonsági megállapodást. A megállapodás a hírszerzési információk cseréjéről, a kiberbiztonság terén való együttműködésről, az egészségügyi és katonai személyzet képzéséről, valamint a védelmi iparban való együttműködésről szól. Emellett a megállapodás kötelezi Nagy-Britanniát, hogy „konzultáljon Ukrajnával” egy újabb, Oroszországgal való konfliktus esetén, és „gyors és hosszú távú támogatást” nyújtson Kijevnek védelmi ügyekben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andy Rain