Tizenhárom éve rendezik meg a Budavári Evangélikus Szabadegyetemet minden hónap második hétfőjén. A legutóbbi előadó január 8-án Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető volt. Az angyalok énekéről szóló esten Fabiny Tamás evangélikus püspök tartott igemagyarázatot a zsúfolásig megtelt budavári evangélikus kápolnában.

A sok anekdotával, humorral átszőtt előadás előtt Fabiny Tamás püspök felolvasta a Jelenések könyve 7. fejezetének azt a részét, mely a trón előtt álló Bárány dicsőítéséről szól. Mint mondta,

mennyei istentiszteletbe kapcsolódunk be, melynek középpontjában Isten trónusa, királyi széke áll. Az angyalok, a kerubok és a szeráfok megszámlálhatatlan sokaság előtt éneklik a győztes áldozati Bárány dicsőítését.

A gyülekezet tagjai a szentírási rész szerint a győztesek, akik megharcolták a hit nemes harcát, és odajutottak a trónushoz minden népből és nemzetből. Ez a mennyei egyház teljességét, nemzetköziségét, nemzetek fölötti jellegét jelzi. Ökumenikus körben vagyunk most is együtt – tette hozzá –, nagyon örülünk minden református, katolikus, baptista vagy akár egyházhoz nem tartozó látogatónak. Aki Isten trónusa elé kerül, megbékél önmagával, testvérével, ellenségével, de Istennel is.

A Jelenések könyvéből való részlet magyarázatában kitért arra is, hogy a dicsőítő, fehér ruhás nagy sokaság tagjai azok, akik a nagy nyomorúságot vállalták. Ezzel kapcsolatban felidézte friss kárpátaljai élményét, amikor közelről láthatta a nyomorúságot, félelmet, szorongást, kiszolgáltatottságot, és említette a borzalmas szentföldi eseményeket is. Hangsúlyozta, szükségünk van arra a reménységre, amit ez a mennyei himnusz megfogalmaz: nem lesz többé szenvedés, Isten letöröl a szemünkről minden könnyet. Az angyalok éneke ezt a vigaszt fogalmazza meg.

Bősze Ádám népszerű műsorvezető, zenetörténész, műsorait a Bartók rádióban is sokan hallgatták, közösségi oldalain rengetegen követik, szeretik érdekes megszólalásait. A gimnázium elvégzése után szerzetesként a ferences teológiai főiskola hallgatója volt, fél évig tanított a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban katolikus hittant. Zenei tanulmányait a Zeneakadémia zenetudományi szakán végezte. 2010-től a Magyar Antikváriusok Egyesületének elnöke, kulturális rendezvények moderátora

– mutatta be Fabiny Tamás püspök az előadót.

Érdekel mostanában a túlvilág – vezette fel előadását Bősze Ádám –, főként azok a lényei, akik a zenetörténetben megjelentek: boszorkányok, tündérek, félemberek, félállatok, kentaurok, sellők, a hegy szellemei. Közülük kiemelkednek az angyalok, akik az én elképzelésem szerint valóságosak. Angyalokból sokféle van – magyarázta, és mutatott ábrázolást három pár szárnyú angyalokról, azaz szeráfokról, akik a középkori elképzelés szerint az angyalok kilenc rendjének csúcsán állnak. A szeráfi himnusz, a Triszágion (Szent, szent, szent) megjelent már a középkori liturgiában is mint a mise állandó éneke – tette hozzá.

A teljes cikk ITT olvasható!

Kiemelt kép: Merényi Zita / Magyar Kurír