„Ez egy nemzeti ügy” – mondták, és mosták kezeiket.

A lengyelországi helyzetről kérdezte a Magyar Nemzet  ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt.

Az elmúlt években világossá vált, hogy Brüsszelben általános jelenség a kettős mérce alkalmazása a politikusokkal és a tagállamokkal szemben, mindez kizárólag politikai alapon

– fogalmazott.

Az alkotmányjogász kiemelte: „A konzervatív, a globalista akarattal a nemzeti érdek védelmében szembehelyezkedő kormányok által vezetett országok állandó vegzálásnak és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, pedig az egyenlőség és a megkülönböztetés tilalma mint alapelvek, az Európai Unióról szóló szerződésben (EUSz) is szerepelnek.

Brüsszel tehát a politikai céljai érdekében a saját alapszerződéseinek is hajlandó ellent mondani”.

„Politikai üldöztetés, politikai foglyok, az alkotmányban rögzített elnöki kegyelem semmibevétele, mindezek olyan események, amelyekre egy XXI. századi európai demokráciában nem kerülhetne sor. A felsoroltak sem a szabadsághoz fűződő, sem a demokratikus, sem a jogállami működéssel kapcsolatos, EUSz 2. cikkben rögzített elvárásoknak nem felelnek meg.”

Brüsszel mégis mossa kezeit, és letudja annyival a reagálást, hogy ez egy egyedi, nemzeti ügy, amit a nemzeti hatóságok ellenőriznek”

– hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán.

Kiemelt kép: Polyák Attila/Origo