Mohammed el-Kurd palesztin aktivista szombaton felszólította a londoni Parlament téren összegyűlt palesztinbarát tömeget, hogy „normalizálják a mészárlásokat, mint status quót”.

„Azok az atrocitások, amelyeket az izraeli rezsim Gázában elkövet, életünk szörnyű, brutális tragédiái közé tartoznak” – mondta, majd a cionizmust hibáztatva kijelentette:

„Ez a népirtás nem marad bűnös nélkül. A cionizmus a gyökere mindannak, ami Palesztinában történik”.

„A cionizmus apartheid, népirtás, gyilkosság, rasszista ideológia, amely a telepesek terjeszkedésében és a rasszista uralomban gyökerezik. Ki kell irtanunk a világból” – folytatta.

„Cionizmustalanítanunk kell, mert a cionizmus egy halálkultusz”

– folytatta El-Kurd éljenzés és tapsvihar közepette.

A szónok arra kérte a tömeget, hogy folytassák a harcot, amíg „Palesztina szabad nem lesz.”, és a Hamász közleményét idézve felszólított, hogy

„vegyenek részt [a harcban] kézzelfogható tettekkel”, mert „a beszéd önmagában már nem elég”.

El-Kurd később azt írta az X-en, hogy a mészárlással kapcsolatos megjegyzését félreértették.

A Jeruzsálemből származó El-Kurd az izraeli főváros keleti részén 2021-ben kirobbant összecsapások után vált híres palesztin aktivistává.

2021-ben a Gilboa börtönből megszökött hat terroristát dicsérte, „politikai foglyoknak” nevezve őket, és az amerikai hadsereget „gyilkos, terrorista szervezetnek” nevezte.

Nővérével, Munával együtt a Time 2021-ben a 100 legbefolyásosabb ember közé választotta, amiért „segítettek nemzetközi retorikai változást előidézni Izraellel és Palesztinával kapcsolatban”.

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő az alábbiakat írta az esettel kapcsolatban:

„»Palesztin« költő és író. Nem gázai vallási fanatikus, hanem kelet-jeruzsálemi haladó értelmiségi.  Ő lenne a békepartner.

Az élete javát persze nem a »palesztin« területeken élte le, hanem progresszív New York-i körökben forgolódva. Számos divatos nyugati médiaorgánum nagyra értékelt munkatársa.

A vízióját a konfliktus megoldását illetően a tegnapi londoni dzsihád-festen fejtette ki:

»A mészárlásokat normalizálni kell a status quo részeként.«

Nem kizárólag zsidókra gondolt.

Ez az a »palesztin« akit a TIME 2021-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere között jegyzett.

Csak hogy tudjuk, hogy mit tartogatnak a számunkra. Csak hogy tudjátok, hogy mit tartogatnak a számotokra.”

Kiemelt kép forrás: Neokohn