Romániában nehezen viselik, hogy a magyar államfő és a miniszterelnök kifejezik szolidaritásukat az Erdélyben élő magyarokkal.

„Oknyomozó” cikket készített Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök erdélyi látogatásaival kapcsolatban az Evenimentul Zilei. A román lap a Gazeta de Cluj főszerkesztőjének véleményét is idézte, mely szerint „Novák Katalin úgy viselkedik, mintha Erdély Magyarország része lenne” – erről ír a Mandiner.

A román portál szerint a politikai vezetők ezekkel az utakkal akarják kifejezni szolidaritásukat a Romániában élő magyarokkal, és arra is emlékeztet a szerző, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, a székelyek soha nem tűnnek el, és Magyarország is fennmarad független nemzetként.

Liviu Man főszerkesztő azt is közölte, hogy Novák Katalin a román állammal is dacol, azt mutatja utazásaival, hogy akkor jön és megy, amikor akar, nem törődik a diplomáciai protokollal, és magánlátogatásnak nyilvánítja ezeket a programokat. Nem ez az első eset, hogy teljesen kikészültek a románok, amiért Novák Katalin a csíki szurkolók között skandálta Brassóban, hogy „ria, ria, Hungária”.

Az összeállításban idézik Tudor Pacuraru nyugalmazott hírszerző ezredest, aki arról beszélt, hogy „nem önmagukban a látogatások problémásak, hanem az, hogy a magyar államfő és a miniszterelnök mindegyik útját provokatív, nacionalista-soviniszta, sőt, revansista gesztusok kifejezésére használják”.

Úgy véli, ezek politikai hasznot hoznak számukra Magyarországon.

Címlapkép: A köztársasági elnök a csíki drukkerekkel / Fotó: Facebook/Novák Katalin