Szuverenitás. Ez a kulcsszó, ez a nemzeti konzultáció meghatározó kérdése is. Megőrizhetjük-e függetlenségünket, vagy jobban tennénk, ha mernénk kicsik lenni és behódolni az Unió liberális-bolsevik többségének? Varga Judit volt igazságügyminiszter, a Fidesz EP-listájának leendő vezetője nem csupán erről, de a közelgő uniós választás esélyeiről is véleményt mondott.

– Minden változóban van, minden képlékeny, a szuverenitás lényegének meghatározása is az. Nem könnyű dolog, hiszen 27 tagállam jogi hagyományait kell összeilleszteni, és ha nagyon szigorúak lennénk, nem tudnánk szót érzteni egymással. Hatalmas a különbség az angolszász jogrendszer, vagy éppen a kontinentális illetve a közép- és kelet-európai jogi tradíciói között, ezeket kéne valahogy egymáshoz igazítani és ebből erednek a viták is. Sajnos a trend az, hogy a preferenciákat, az ízléseket, hagyományokat a politikai többség kezdi kicserélni, amibe a jogos vagy jogtalan kérdése is bele tartozik.

Úgy gondolják, hogy ha nekik tetszik a migráció vagy tetszik a háborúzás, akkor az értékké válik és az kell legyen az általános álláspont. Azaz kezdik átértelmezni a fogalmakat. A szuverenitás fogalmát is.

– Szerintem én azért vagyok európai, mert magyar vagyok. Más azért európai, mert holland, német, belga, és így tovább. Fordítva a dolog nem működik.

Nemzetek vannak és a nemzeteknek van szuverenitása, önállósága, a mi nemzeti szuverenitásunk addig terjed, ahol a másik nemzetnek a szuverenitása kezdődik. Ezt az elvet kell alkalmaznunk a kölcsönös tisztelet alapján, ezt kellene jelentse az európai szuverenitás. De ma nem ezt jelenti.

Európára, az Unióra ma az a jellemző, hogy az elhibázott politikai lépéseket ideológiával próbálja palástolni. A progresszív liberálisok, akik ma a többséget jelentik, az öngyilkos ideológiai túlfűtöttség miatt kezdik elfelejteni a valóságot. Nem a valóság alapján hoznak meg döntéseket, ezért a döntések rosszak. Ezért kezd Európa lemaradni, megszűnik tényezőként működni, ezt a szerepet mások veszik át. Ezen kellene változtasson a közelgő szavazás.

– Én inkább a praktikum, mint az elmélet embere vagyok. Most egy nagy választási kampány előtt állunk és nekem van egy nagy problémám.

Ha elmegyek külföldre, a jóérzésű európaiak a folyosón, a színfalak mögött a kezemet szorongatják, kérik, hogy mentsük meg Európát, mert már csak bennünk bíznak.

Nem akarnak migrációt, nem akarnak genderőrületet, nem akarnak birodalmat. Na igen, de ők nem tudnak a Fideszre szavazni a saját országukban.

– Hogyan fogjuk ezt a mindenki által érezhető egyre erősödő népakaratot politikai mandátumokra váltani az Európai Parlamentben? Nekem ez a praktikus kihívás, minden nap erre kelek, hogy hogyan fogjuk mi ezt megugrani. Ugyanis az Európai Néppárt egy nagy csaló. Konzervatívnak mondják magukat, de ez nem igaz.

Figyeljük őket, mert csalnak. Hallhatjuk, olvashatjuk, hogy a választás közeledtével milyen másként beszél páldául Manfred Weber, milyen dolgokat mond a migrációról a CDU? Olyan mondatok hangzanak el, hogy azokat akár Orbán Viktor is mondhatná.

Tudják, hogy mit akarnak hallani az emberek, hogy megnyugodjanak, hogy rájuk szavaznak. A Néppártnak lesz egy jó eredménye és utána mit csinál ezzel a mandátummal? Bemegy egy liberális koalícióba és ugyanaz fog maradni, mint ami eddig volt. Persze vannak reményt keltő változások is, elég, ha a holland választásokra gondolunk. Talán a saját álszent világukban sem tudják ezt sokáig megkerülni, nem sokáig tudják elcsalni a holland választók akaratát. Ha sikerül bizonyos pártokat kihozni a kordon mögül, ami blokkol rengeteg választói akaratot és a politikai együttműködés lehetőségét más országokban is kivívni, ha kellően megnő a konzervatív oldal ereje, az talán segít abban, hogy az uniós választásokig elérjük, ne legyenek elzárva bizonyos jó érzésű politikusok attól, hogy igazán labdába rúghassanak. Addig is nagyon kell vigyáznunk, mert a Néppárt csal, azt hirdeti, amit az emberek hallani akarnak, majd megköti a nagykoalíciót a szocialistákkal meg a liberálisokkal és semmi se fog változni. A helyzeten csak egy földcsuszamlásszerű konzervatív győzelem változtathat, ami nem lehetetlen, de kétséges. Ezért vagyok néha pesszimista, néha pedig optimista.

Varga Judit gondolatait az EuCET konferencián rendezett panelbeszélgetésből idéztük.

Fotó: Civilek.info