Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és a csurig telt tárgyalóteremben szélesen mosolygó vádlott – így kezdődött az Antifa-támadások miatt indult eljárás.

Olasz és német tolmácsoktól volt hangos a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterme, ugyanis hétfő reggel kezdte el az előkészítő ülését a bíróság az Antifa-támadások ügyében. Ha a vádlottak bármelyike beismeri a tettét, és elfogadja az ügyészség ajánlatát, úgy a tárgyalás ezzel véget ér.

Ilaria Salis, az olasz elsőrendű vádlott mosolyogva érkezett a terembe társa, a letartóztatásban lévő német férfi után. Utóbbi párja, a harmadrendű, szintén német nő szabadon sétálhatott be a vádlottak padjára, ő napszemüveg mögé rejtette az arcát.

A vádirat rövid ismertetése után könnyítettek az olasz vádlott bilincsein, a nő akkor is mosolyogva fordult a hallgatósághoz. A milánói nő közepes biztonsági fokozatban van fogva tartva, míg a német férfi magasban, így az ő bilincsei maradtak.

Egy rövid észrevételezés után a vádlottak nyilatkozatai következtek.

Nem követtem el ezeket a bűncselekményeket – mondta Ilaria, majd a német férfi beismerte a bűnösségét, de nem fogadta el a büntetésének a mértéket. A harmadrendű vádlott német nő sem fogadta el, vallomást sem akart tenni, majd hozzátette, hogy nem lesz jelen a következő tárgyaláson, és nem gondolja magát bűnösnek. A bíróság elutasította, hogy a vádlott távol maradjon a tárgyalástól.

A Fővárosi Törvényszék három év fegyházbüntetésre ítélt, és öt évre kiutasított Magyarország területéről a másodrendű vádlottat a bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat. Az ügyészség súlyosbításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

A bíróság a másodrendű letartóztatást, valamint harmadrendű bűnügyi felügyeletét fenntartja a vádlottak esetében. Ez a döntés sem jogerős, mert a vádlottak védői fellebbeztek.

Mint ismert, tavaly februárban horrorisztikus támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről.

A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte, határozottan visszautasítja a HVG múlt vasárnapi cikkében írt állításokat, mivel az valótlanságokat tartalmaz.

A szóban forgó HVG-cikk – mely A Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal és bunkó őrökkel teli börtönben őrzik címmel jelent meg – a büntetés-végrehajtási szervezet által kiadott közlemény szerint a „volt külföldi állampolgárságú fogvatartott hazugságain” alapul.

A büntetés-végrehajtási szervezet „szomorúnak és etikátlannak tartja, hogy „egy volt fogvatartott sárdobálását a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok”.

A szervezet megjegyzi, a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogvatartás körülményeit. Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte pedig „hazugság” – teszi hozzá a közlemény.

Az alaptalan vádak súlyosan sértik a büntetés-végrehajtási szervezet és az ott dolgozók jó hírnevét, amelyhez nekünk is jogunk van! – jelenti ki a büntetés-végrehajtási szervezet.

Index.hu