A magyar miniszterelnök azért nem vétózott az EU-csúcson, mert kapott egy megfelelő ajánlatot.

Orbán Viktor miniszterelnök egy a Facebookon közzétett bejegyzésben értékelte az Európai Tanács rendkívüli ülésén meghozott döntést.

Emlékeztetett, hogy már szerdán éjjel és csütörtökön, a csúcs megkezdése előtt is folytak hosszú órákon át tárgyalások az Ukrajnának szánt uniós támogatásról.

„Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a Bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére” – vázolta a dilemmákat Orbán Viktor legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Európai Tanács rendkívüli ülésén született döntést.

A miniszterelnök a videóban emlékeztetett, hogy tavaly decemberben éppen ezért szakadtak meg a tárgyalások.

„Tegnap éjszaka, ma reggel, a tárgyalások során kaptunk egy ajánlatot. Kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába” – mondta el a kormányfő, aki megerősítette, hogy az ajánlat így már elfogadható lett.

Orbán Viktor emellett üdvözölte, hogy a piacok is pozitívan reagáltak az EU-csúcson történtekre.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. február 1-jén. Orbán Viktor mögött Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (b5), jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (j2).
Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán