Hosszú Katinka immár családanyaként állt a Családmentő gyermekvédelmi program mellé, hiszen, mint mondja, ő maga is látja, micsoda veszélyek leselkednek már a legkisebbekre is.

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő kislánya, Kamília a napokban lett fél éves, ő is egyre jobban átérzi azt, milyen veszélynek vannak kitéve a XXI. században gyermekeink. Éppen ezért csatlakozott a csepeli önkormányzat és az MCC (Mathias Corvinus Collegium) közös programsorozatához, mely a családok digitális védelmét tűzte ki célul. A digitális technika bezártságából a kezdeményezés szerint a sport adhat kiutat, ebben segíthet Hosszú Katinka, aki a következő időszakban különböző programokon népszerűsíti az akciót.

Hosszú Katinka immár családanyaként állt egy rendkívül fontos ügy mellé, hiszen, mint mondja, ő maga is látja, micsoda veszélyesek leselkednek már a legkisebbekre is.

Van kisgyermekem, friss szülőként látom, hogy a fiatalokat mennyire beszippantja a digitális tér. Ennek a folyamatnak, hosszú, illetve negatív hatásai lehetnek. Minden eszközömmel szeretném felhívni a figyelmet arra, hogyan kell megelőzni, hogy a fiatalokat ilyen hatások érjék

– mondta az esemény sajtótájékoztatóján Katinka, aki gyermeke születése óta jobban kerüli a nyilvánosságot, ezért is jelzésértékű, hogy ehhez a kezdeményezéshez a nevét és az arcát adja.

A szervezők szerint többek között a sport és művészetek segíthetnek a gyerekeknek abban, hogy ne legyenek zárkózottak.

Az úszás és minden sporttevékenység ellentéte annak, ami a digitális tér hatása. Nem lesz mindenkiből aranyérmes, de fontos, hogy tegyen érte. A sport személyiséget fejleszt, erősíti az idegrendszert, fejleszti a kitartást és az akaraterőt

– véli Katinka, aki jelenleg készül a nagy visszatérésre, s megpróbálja kiharcolni az olimpiai kvótát. A párizsi játékokig ugyan szoros a naptárja, de a programsorozat eseményein igyekszik majd többször személyesen is részt venni.

Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere a program részleteit bemutató keddi sajtótájékoztatón felidézte: a Családmentő gyermekvédelmi programot 2023 novemberében indította az önkormányzat az online biztonságért, valamint a digitális technológia veszélyeinek csökkentése érdekében.

„Ahhoz, hogy változást érjünk el, nekünk, szülőknek kell elsősorban változnunk”

– jelentette ki, hozzátéve: azért is megtisztelő számukra, hogy egy „igazi példakép” vállalta el a program nagyköveti feladatait, mert szeretnék országosan ismertté tenni a kezdeményezést.

„Nemcsak a helyi családoknak, hanem minden magyar családnak segítséget és mintát szeretnénk nyújtani annak érdekében, hogy a gyermekek ne szigetelődjenek el, és ne a digitális térben játsszanak kontroll nélkül, hanem együtt, a valódi világban”

– magyarázta.

A polgármester hangsúlyozta: digitális, mentális és fizikai téren is szeretnék megóvni a gyerekeket.

Pöltl Ákos, a Mathias Corvinus Collegium vezető oktatója, az Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője, családbiztonsági szakértő arról beszélt, hogy a gyerekek digitális védelmének témája még mindig nem kap elég figyelmet, pedig egyre több a „sokkoló adat”.

A PISA-teszt eredményei alapján világszinten csökken a gyerekek teljesítménye

– mondta.

Szavai szerint a hanyatlás 2012-től figyelhető meg, ami összefüggésben áll azzal, hogy abban az évben terjedt el a fiatalok között az okostelefon, és akkor indult hódító útjára az Instagram.

A szakértő rámutatott arra is, hogy egyre elégedetlenebbek, szorongóbbak, depresszióra hajlamosabbak a fiatalok, aminek részben a közösségi média okozta izoláció és elmagányosodás az oka. A káros hatások kivédésében a család megtartó és preventív ereje mellett a sport, a zenetanulás, a természetben töltött idő és a személyes találkozások segíthetnek leginkább a gyerekeknek

– fűzte hozzá.

Pöltl Ákos jelezte, hogy a program keretében tartott előadásokon szóba kerül többek közt a közösségi média okozta énképzavar, a beszippantó mechanizmus, a videójátékok és a pornótartalmak témája. A workshopokon pedig működő megoldásokat is kínálnak a felmerülő problémákra, például hogy miként érdemes változtatni az otthoni szokásokon a gyerek mentális egészségének megóvása érdekében – fogalmazott.

MTI

Kiemelt kép: Borbély Lénárd / Facebook