A király betegsége miatt idő előtt vált aktuálissá a kérdés – és ha az első számú utóddal valami gond akad, elszabadul a pokol.

A héten közölte a Buckingham-palota, hogy III. Károly brit királynál prosztatamegnagyobbodás miatti kezelése során rákot diagnosztizáltak, így a koronás fő tegnaptól kezdve kezelésekre jár, a nyilvános szerepléstől visszavonult.

A királyi udvar ennél több információt nem osztott meg a betegségről, így azon túlmenően, hogy III. Károly bizakodóan tekint a kezelések elé, és azt várja, hogy hamarosan visszatérhet a közszolgálatba, nem tudni, mennyire kell aggódni az uralkodóért. Ezért ismét aktuálissá vált a kérdés:

vajon ki követheti a trónon III. Károlyt, ha bekövetkezik a legrosszabb?

A brit uralkodóház utódlási rendje szerint a 2022. szeptember 8-án, II. Erzsébet királynő halála után trónra lépett, 2023. május 6-án megkoronázott

III. Károly király utódja fia, az 1982-es születésű Vilmos walesi herceg lenne.

Ha azonban Vilmos herceg bármilyen okból nem tudna trónra lépni, óriási kalamajka kezdődne az Egyesült Királyságban – valami kis galiba ugyanis minden Vilmos herceg után következő potenciális utóddal van.

Az utódlási sorban a második, harmadik és negyedik helyet Vilmos herceg három gyermeke, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg foglalják el. Ők azonban még javában kiskorúak, 2013-as, 2015-ös, illetve 2018-as születésűek, így esetükben életbe lépne az 1937-es régenstörvény (Regency Act):

ha a trónt kiskorú örökli, akkor nagykorúságáig régensként az utódlási sor első olyan tagja uralkodik, aki elmúlt 21 éves és az Egyesült Királyságban lakik.

Mindkét kitételnek van jelentősége – ebben az esetben ugyanis az utódlási sor következő, 21 éven felüli tagja Henrik sussexi herceg, Károly ifjabbik fia, Vilmos testvére lenne. Ő viszont 2020-ban felmentést kért a királyi családban végzett feladatai alól, és hitvesével, Meghan Markle színésznővel együtt áttette székhelyét az Egyesült Államokba. Tisztázatlan, hogy ez utóbbi tényező kizárja-e a régensi tisztségből, illetve hajlandó volna-e egyáltalán uralkodni, ha már a hercegi feladatok is elviselhetetlen lelki tehernek bizonyultak a számára.

Henriket az utódlási sorban két gyermeke, Archie és Lilibet követnék, akik esetében szintén nem teljesen világos, hogy benne maradtak-e egyáltalán az utódlási sorban. De ha igen, akkor is érvénybe lépne a régenstörvény, és nagykorúságukig a következő 21 éven felüli potenciális örökös uralkodna.

Ő András yorki herceg volna, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg másodszülött fia – aki viszont belekeveredett Jeffrey Epstein pedofilbotrányaiba, sajtóértesülések szerint Epsteinnek szexvideói is voltak róla.

A botrány óta eltűnt a nyilvánosság szeme elől, így erősen kérdéses, engedné-e trónra lépni a család.

Így aztán abban az esetben, ha Vilmos herceggel valami történne, az utódlási sor következő biztos pontja a kilencedik soros trónörökös volna, Beatrix yorki hercegnő, András herceg és Sára hercegné elsőszülött, 1988-as évjáratú lánya – s az ő trónra lépéséig bonyolult királyi szappanoperán keresztül vezetne az út.

Mandiner

Kiemelt kép: MTI/EPA/Neil Hall