Bár a katedrális részéről a közösségi médiában lelkendeztek a „fantasztikus hangulat” miatt, a rendezvény igencsak vegyes fogadtatásra talált.

Az épület előtt összegyűlt keresztény hívők tüntetésétől kísérve, nem törődve írásbeli tiltakozásukkal sem, csütörtökön és pénteken is több ezer fős úgynevezett csendes diszkót tartottak Justin Welby érsek jóváhagyásával a híres kenti Canterbury katedrálisban: miközben színes fényekben fürödve, világító pálcikákat szorongatva és fejhallgatót viselve, amely közvetlenül a fülükbe fújta a 90-es évek zenéjét, több százan táncoltak a katedrálisban, keresztény tüntetők az éjszakába nyúlóan a diszkó leállítását követelték az anglikán püspökség székhelye előtt – adta hírül a CNN.

A canterburyi katedrálist 597 körül kezdték építeni, és a világörökség részét képezi.

Ám a gyönyörű templombelső csütörtök este inkább hasonlított egy ’90-es évekbeli éjszakai klubra, mint egy tiszteletre méltó istentiszteleti helyre – számol be a Breitbart.

A canterburyi katedrális Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, a canterburyi anglikán püspökség székhelye. Amint azt Geoffrey Chaucer Canterbury mesék című művéből is tudjuk, a katedrális annak megépítése óta fontos zarándokhely.

Itt gyilkolták meg Becket Szent Tamás püspököt (a politikusok védőszentjét), canterbury érseket II. Henrik király zsoldosai.

A csendes diszkó lényege, hogy a zene nem hangfalakból, hanem fejhallgatón keresztül szól – így a rendezvénye akár két DJ is játszhat egyszerre különféle típusú zenéket. Az esemény ettől még nem csendes: a résztvevők természetesen kiáltoznak, sikítoznak, zajongnak.

A székesegyház szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy „elsöprően pozitív a visszhang”, hozzátéve, hogy az eseményekre órák alatt elkelt 3000 jegy. Mint azt az amerikai hírtelevízió ismertette, a Spice Girls, a Vengaboys és Eminem zenéjére táncoltak a vendégek.

Péntek délutánra már 1700-an írták alá azt a petíciót, amelyben a rendezvény ellen tiltakoztak a hívők, felszólítva Justin Welby érseket, hogy „ne gyalázza meg ezt a szent helyet” a diszkóval.

A petíciót szervező Cajetan Skowronski, az érsekhez intézett üzenetében aláhúzta: „Ez nem fogja közelebb vinni a fiatalokat Krisztushoz! Inkább azt az üzenetet küldi, hogy Krisztus és az ő egyháza, és minden igazság, szépség és jóság, amit kínál, jelentéktelen. Hogy a szórakozás jobban megérdemli a figyelmünket, mint Isten. Hogy a keresztények nem veszik komolyan a hitüket és a szent helyeket” – emelte ki a The Guardian.

Bár Skowronski arra szólított fel: „Tegyük a katedrálist ismét az ima házává!”, szavai egyelőre süket fülekre találtak.

Skowronski a Kent Online című helyi lapnak elmondta: „Bár a dékán (Canterbury dékánja, David Monteith – a szerk.) tiszteletben tartotta a tiltakozáshoz való jogunkat, elutasító volt a petíciónkkal szemben, azt állítva, hogy mi egy szélsőséges kisebbség vagyunk.”

A katedrális előtt tiltakozó tüntetők az épület előtt, az esőben állva egyházi énekeket énekeltek a diszkó-rendezvény alatt – tudósított a Kent Online. A helyi lapnak a demonstráció résztvevői elmondták: nem akarnak „alkoholos tombolást az Eminem zenéjére Isten házában”.

Szent Ágoston (Canterbury Szent Ágoston, „az angolok apostola”, aki Kentben Kr. u. 597-ben kötött ki társaival – a szerk.) itt szállt partra közel 1500 évvel ezelőtt, és ma este rave lesz odabent”! háborgott az egyik tüntető, Tom Alberto.

Híradó.hu

Borítókép: A Canterbury székesegyház
Forrás:
Rafa Esteve/Commons.wikimedia.org