A kádári Magyarország zenei diktatúrájáról, annak irányítóiról és kárvallottjairól beszélt személyes történeteken keresztül a P. Mobil frontembere a Hamis Gulyás friss adásában.

Schuster Lórántot, a P. Mobil legendáját szólaltatta meg a Hamis Gulyás legutóbbi adásában Mező Gábor. A rendszerváltás és az azt megelőző diktatúra titkos vagy alig ismert történeteit is bemutató YouTube-csatornán a zenész úgy fogalmazott: a Kádár-rendszer többet rontott a magyarság tudatán, mint az összes többi azt megelőzően együttvéve.

Felidézte, miért nem bízott meg soha Erdős Péterben, hogy a Honfoglalás alkotójaként mit gondol az István, a királyról – és hogy szerinte mi volt vele a rendszer szándéka; de szóba került a róla és a zenésztársakról jelentéseket írók hosszú sora is.

Úgy fogalmazott: csak azért nem hallgatták le a telefonját is, mert „az nem volt a nagymutternak”.

A P. Mobil legendája szerint a rendszerváltás még ma sem fejeződött be.

Mint elmondta, Vikidál Gyulára nem elsősorban a jelentései, hanem utólagos hozzáállása miatt haragszik. Elmondása szerint ezért jót nevetett akkor, amikor a korábbi remek énekes a tévében beszélgetett Trianonról. „Olyan neki ez, mint lónak a mozijegy” – jellemezte a zenésztársat.

Felidézte, hogy Hobo hol dolgozott a kommunizmus alatt, illetve azt is, hogyan járt karonfogva Konrád Györggyel, amikor az Antall-kormány ellen protestáltak.

A Kádár-rendszer többet rontott a magyarság tudatán, mint az összes többi előtte együttvéve” – mondta.

Pont ez a lapítás a káros, talán a mostani gyerekek egy része meg meri majd kérdezni, és te, az hogy volt, miért volt? De ez egy hosszú folyamat lesz” – tette hozzá a beszélgetésben, amelyet itt lehet megtekinteni:

Magyar Nemzet

Borítókép: Schuster Lóránt a Hamis Gulyás adásában Mező Gáborral
Forrás: YouTube