És persze a szokásos kalapozás sem maradt el.

Sokan gyűltek össze a Hősök terén péntek este arra a megmozdulásra, amelyet youtuberek és influenszerek szerveztek a gyermekbántalmazás ellen. Többnyire fiatalok jelentek meg, nem véletlenül: Azahriah, alias Baukó Attila neve komoly hívószó volt, még akkor is, ha az énekes csak online vállalta a megszólalást.

Az eseményt bár pártpolitikától mentesnek hirdették meg, a szervezők mégsem tudták maradéktalanul érvényesíteni a kérésüket – hemzsegtek a baloldali politikusok a tüntetésen, és többségük erről posztolt is a közösségi médiában.

Néhány illusztris név: Karácsony Gergely, Márky-Zay Péter, Demszky Gábor, Hadházy Ákos, Szabó Tímea, Jámbor András, Juhász Péter, Dobrev Klára.

Jelenlétüknek különös fénytörést ad, hogy egyikőjük sem támogatta a gyermekvédelmi törvényt, aki pedig tehette, NEM szavazta meg. Ez azonban a legkevésbé em zavarta őket abban, hogy élőben jelentkezzenek be a Hősök teréről, vagy interjút adjanak a Fidesz Lendvay-utcai székházánál.

 

A Hősök terén tüntetők közül nem mindenki vonult haza békésen, ahogyan azt Gulyás Márton baloldali aktivista, a pénteki tüntetés egyik szervezője kérte: a tüntetők egy része – körülbelül kétszázan – a Lendvay utcában található Fidesz-székházhoz vonult át, ahol a rendőrsorfallal néztek farkasszemet és a szokásos kormányellenes gyalázkodó szövegeket skandálták. Az egyik tüntetőnél fehér színű füstbomba volt.

Külön bankszámlát nyitottak a szervezők adománygyűjtésre a pénteki influenszertüntetésre, hajnalra mintegy huszonhétmillió forintot gyűjtöttek össze – derül ki a Partizán Instagram-oldalára feltöltött videóból.

Néhányan közben elindultak a Lendvay utca másik vége felé. A rendőrök egyik csoportja is az utca másik végéhez vonult. Nem sokkal ezután megérkeztek a rohamrendőrök is, kettéválasztották a tömeget. Felállt egy második rendőrsorfal, miközben a tüntetőket elkezdték a Hősök tere felé visszaszorítani.

Kiderült az is, hogy a pedagógusok nevében rendezett baloldali tüntetéssorozatról jól ismert Egységes Diákfront aktivistái mentek neki a rendőröknek.

A Pesti Srácok operatőrét és riporterét körbevették a tüntetők, ha a rendőrök nem mentik ki onnan őket, akkor valószínűleg a lökdösődésnél súlyosabb tettlegesség éri őket.

Mivel a kedélyek este fél tíz körül lenyugodtak, és a 150 fős tömeg oszlani kezdett, információink szerint a BRFK úgy döntött, nem lesz tömeges igazoltatás, hagyják az engedély nélkül tüntetőket távozni. Úgy tudjuk, a renitensek közül végül két főt igazoltattak. Nem sokkal később a rendőrségi csapatszállító kisbuszok is elhagyták a helyszínt.

A Police.hu összegzése szerint a Hősök terére bejelentett gyűlést követően a résztvevők egy kisebb csoportja a Dózsa György úton maradt, és megpróbálták provokálni a rendőröket. Két ember a biztosításban résztvevő egyenruhások és a jogellenes csoportosulás közé szorult, ezért saját biztonságuk érdekében a rendőrök kiemelték őket onnan. A bejelentett rendezvény biztosítása során a rendőrök további két emberhez hívtak mentőt, akik a tömegben rosszul lettek. Egy nőt pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt feljelentettek.

„Mocskos Fidesz!”, „Orbán takarodj!”

Az alábbi videóban jól látszik, hogy egy férfi nagyon élvezi a helyzetet, úgy tesz, mint akit a falhoz állítottak és sátáni sikoly kíséretében teli szájjal vigyorog.

Kiemelt kép: Gulyás Márton (Partizán), a „társadalmi kiállás” házigazdája beszél az Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért címmel tartott tüntetésen Budapesten, a Hõsök terén 2024. február 16-án. A demonstrációt civilek, online tartalomgyártók szervezték.
MTI/Koszticsák Szilárd