Ennek alapján pedig meg kellene fontolnia a lemondását a parlamenti mandátumáról.

Tegnap óta bírósági is ítélet is van arról, hogy a DK-s képviselő garázda bűnöző, ugyanis Varju Lászlót garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt jogerősen is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla. A garázdaságot és a testi sértést az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt állapította meg másodfokon is a bíróság, amikor a baloldali politikus sérülést okozott az egyik biztonsági őrnek.

Méltatlansági összeférhetetlenség miatt eltávolíthatják a közéletből Varju Lászlót, erre lehetőséget ad a parlament házszabálya

– mondta az M1-en Zila János.

Az Alapjogokért Központ elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság tájékoztatása alapján a törvényhozás bármely képviselője kezdeményezheti a DK-s politikus összeférhetetlenségét, így a balliberális képviselő mandátumáról a képviselőknek 15 napon belül kell dönteniük.

A részben jogerős bírósági ítélet után nem mond le képviselőségéről Varju László, azt azonban elismerte az ATV stúdiójában, hogy a mandátumának megtartása bizonytalanná vált.

„Az kétségtelen, hogy vitathatóvá válik, ami persze egy fideszes többségű parlamenttől ez, azt gondolom, hogy be is következhet” – fogalmazott a baloldali politikus.

A bíróság kimondta: Bűnös a DK-s Varju László

A Fővárosi Ítélőtábla a garázda bűnöző politikust nemcsak választás rendje elleni bűntettben és garázdaságban, hanem testi sértésben is bűnösnek találta, ugyanis támadólag lépett fel az 2018-ban az MTVA-székházat védő biztonsági szolgálat embereivel szemben, egyiküknek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

„Ez egy kihívóan közösségellenes, a társadalmi együttélés normáival történő nyílt szembehelyezkedés volt, ami alkalmas volt megbotránkozás keltésére”

– fogalmazott Szalai Géza, a Fővárosi Ítélőtábla bírája.

A bírói tanács az ítélet indoklásában kitért arra is, hogy az ellenzéki képviselőknek nem volt joguk behatolni az MTVA stúdiójába.

„A képviselőknek nincs joguk beolvastatni nyilatkozatukat spontán a köztévében akkor, amikor ők akarják, tehát ez a magatartás, hogy a stúdióba behatoljanak, ez egyértelműen kívül esett azon, hogy felvilágosítást kérjenek, és azon, hogy az épületben tartózkodhassanak”

– mondta a bíró.

Bár a garázda bűnöző politikus a testi sértés elkövetésében megállapított ítélet ellen fellebbezést jelentett be, a többi vádpontban a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntést hozott.

Nem véletlen, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ítéletet követően felszólította Varju Lászlót, hogy távozzon a közéletből, akárcsak a momentumos Fekete-Győr András, akit szintén a napokban ítélt el a bíróság –

mondta az M1-en ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász szerint a két balliberális politikusnak morális okok miatt is el kell gondolkodniuk a lemondáson.

„Egyértelmű, hogy az a morális és politikai felelősség, amely például az esküszegésből fakad, és amelyet nyugodtan megállapíthatunk ebben az esetben, vagy ebben a két esetben, az már indukálhat egy olyan folyamatot, hogy a képviselő egy önkorrekciós folyamat tekintetében átgondolja a helyzetét és haladéktalanul lemond, például a képviselői státuszáról”

– mondta a Századvég jogi tanácsadója.

Gyurcsány Ferenc (DK) a marasztaló döntést követően ismét támadásba lendült, és a közösségi oldalán újból megfenyegette a bírákat. Azt írta: „Becstelen, tisztességtelen ítéletben büntette meg a bíróság Varju Lacit.” Majd hozzátette:

„Tanúnak lenni kötelesség. És majd jön a pillanat, amikor az ilyen felelősség elől nem menekülhetnek el”

– utalva ezzel az igazságszolgáltatásban résztvevőkre.

hirado.hu

Kiemelt kép: Varju László alelnök, Gyurcsány Ferenc pártelnök és felesége, Dobrev Klára európai parlamenti képviselő (b-j) a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én. A DK 2010-ben alakult az MSZP egyik platformjaként, önálló párttá alakulását Gyurcsány Ferenc a tömörülés egyéves ünnepi összejövetelén jelentette be, 2011. október 22-én. MTI/Hegedüs Róbert