A BKV-vezérnek a többiekénél magasabb béremelés dukál a főpolgármester szerint.

Jelentősen, 2,3 millió forintról 2,6 millió forintra emelte a BKV Zrt. vezérigazgatójának fizetését Karácsony Gergely főpolgármester. A 13 százalékos vezetői béremelés mértéke meghaladja a BKV-nál kötött bérmegállapodás átlagosan 12,5 százalékos mértékét. Ez a mérték ráadásul nem egyenletesen oszlik el, a jobb keresetűek még kisebb emelést kaptak.

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatójának fizetése 2,3 millióról 2,6 millió forintra, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezetőjének pedig 1,950 millió forintról 2,2 millió forintra emelkedett.

Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyta a vezetői béremelést lehetővé tévő, a fizetési plafonok módosítására vonatkozó előterjesztést.

A jelentős vezetői béremelések Kiss Ambrus fizetési plafonokat módosító előterjesztéséből derült ki. A főpolgármester-helyettes elmondta: „Olyan javadalmazási szabályokat alkottunk, amelyek fizetési plafonokat jeleznek. A jövedelmek mértékét próbáltuk az állami cégekhez igazítani. A többéves bérmegállapodásunk miatt 13,5 százalékos bérfejlesztés történt az egész Budapest családban. Ahhoz, hogy a 13,5 százalékos emelést a BKV vezetőjének is megadhassuk, a 80 százalékos fizetési plafont kellett emelnünk 90 százalékra” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus szerint a BGYH-nál a béren kívüli juttatások szabályait módosították azért, hogy a vezérigazgató is azt a cafetéria-szintet kaphassa, mint a többi munkavállaló.

A BKV vezérigazgatójának a bére 13 százalékkal emelkedett, miközben a közlekedési vállalatnál – Kiss Ambrus állításával szemben – átlagosan csak 12,5 százalékkal emelkedett a dolgozók bére a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás alapján.

Ráadásul ez sem jelenti azt, hogy mindenki 12,5 százalékos fizetésemelést kapott: az alacsonyabb munkakörökben dolgozók bére nőhetett 13-13,5 százalékkal, de a magasabb béreket csak 10-11,5 százalékkal növelte a társaság.

A 2021-2024 közötti bérmegállapodás értelmében a fővárosi cégeknél 12,5 százalék + 1 százalék bértömeg-emelésre volt lehetőség az idén, a plusz egy százalék nem érintette a munkavállalókat.

Bolla Tibor BKV vezérigazgató így – kedvezmények nélkül számolva – a nettó 195 ezer forintos alapbér-fejlesztést követően 1,729 millió forintot kap kézhez havonta, amit kiegészítenek a béren kívüli juttatások, valamint a prémiumcélok teljesítése esetén a vaskos év végi bónusz is.

Index.hu

Borítókép: Budapest, 2023. december 1.
Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a BKV ünnepi fényvillamosainak és fénybuszainak indulása elõtt a Hungária kocsiszínben 2023. december 1-jén.
Forrás: MTI/Lakatos Péter