Fenyegető, magyarellenes üzeneteket kapott sms-ben és a Telegram internetes üzenetküldő csatornán keresztül hétfőn sok kárpátaljai. Az ukránok szerint természetesen orosz provokációról van szó. 

„Magyarok késhegyre!”, „Gyorsan meneküljetek, hazaárulók!”, „A magyarok paraziták!”, „Takarodás Ukrajnából!”, „Aki nem fut el, az lesz az első!”.

Ilyen, és hasonló tartalmú ukránul és magyarul, utóbbit inkább magyartalanul megfogalmazott üzeneteket kaptak hétfőn sokan Kárpátalján – írta meg a Magyar Nemzet. Érdekes az időzítés is, hiszen köztudott, hogy a legnagyobb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség éppen akkor méltatta fennállásának a harmincötödik évfordulóját.

Az obszcén és halásos fenyegetést is tartalmazó üzeneteket bosnyák, kazah és kirgiz számokról küldték.

Az üzenetekben mindenhol ugyanaz a kép látható: Kárpátalja térképén áll egy csuklyás, maszkos rajzolt férfi, ukrán címerrel a mellkasán és egy méretes késsel a bal kezében, miközben Magyarország felé mutat, ahova tömegek menekülnek. Az alatta lévő feliratok már magyarul és ukránul vannak leírva, vegyesen. A kés mindenhol visszatérő emoji, akárcsak a „k…rva takarodj” kifejezés is.

A vélhetően internetes fordítóprogrammal készített üzenet sokszor hibás: „Magyarok, jobb, ha mielőbb menekülsz Ukrajnából. Magyarok késre!”, majd ezt néhol egy baltajel vagy a dicsőség Ukrajnának szlogen is követi.

Az ukrán hatalomhoz közel álló újságírók szerint orosz provokációról van szó. Kárpátalja katonai kormányzósága szerint orosz információs művelet mindez, mert, ahogyan fogalmaznak: az ellenség megpróbálja egymás ellen ugrasztani a helyben élő nemzetiségeket. Azt tanácsolják, hogy aki ilyen sms-t kap, az blokkolja az üzenet küldőjét. A rövid tájékoztatójukban az elhatárolódásra és a bűnösök kézre kerítésének ígéretére már nem jutott hely.

Fotó: tn.fishki.net