Alpolgármesteri széket ígérhettek a szexuális zaklatási botrányba keveredett újpesti MSZP-elnöknek, fél éven keresztül eltussolták az esetet.

Azonnali hatállyal lemondott pozíciójáról és még az MSZP-ből is kilépett Belán Beatrix, az újpesti önkormányzati kulturális cég vezetője, a helyi MSZP elnöke. A lemondás mögött egy megdöbbentő közlemény áll, amelyből kiderült, hogy Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. által szervezett nyári táborban „szexuálisan félreérthető” magatartás történhetett egy kiskorúval szemben.

Hogy mindez csak fél évvel később került nyilvánosságra, különösen érdekes annak fényében, hogy sajtóértesülések szerint az önkormányzati választásokra való készülődés során a botránnyal megbukó Belánnak is alpolgármesteri széket ajánlott Trippon Norbert.

Úgy tűnik, hogy már egy önkormányzati nyári táborban sem tudhatják biztonságban gyermekeiket az újpesti szülők,

hiszen fél évig következmény, vizsgálat, és tisztességes tájékoztatás nélkül válhatott szexuális zaklatás áldozatává egy gyermek.

Mindez bő fél évvel később, egy közleményből derült ki, amelyből továbbra is csak szűkszavúan annyi derült ki, hogy az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. által szervezett nyári táborban „szexuálisan félreérthető” magatartás történhetett egy kiskorúval szemben.

Adódik a kérdés, hogy egy ilyen súlyosságú ügyben vajon miért hallgatott fél évig a kerületet az árnyékból irányító Trippon Norbert alpolgármester, aki közösségi oldalán úgy promotálja magát, mint aki az utolsó fűszál levágásáról is értesül Újpesten, valamint a kerületet névleg vezető Déri Tibor polgármester. Ennek megértésében a közlemény sem segít, abban ugyanis nem ejtenek szót arról, hogy a botrányt miért pont most robbant ki.

Ráadásul az Origo információi szerint nem is ez az első gyermekmolesztálási botrány a kerületben rövid időn belül, hiszen az Aranyhíd Gyerekek Átmeneti Otthonában, egy évvel ezelőtt óriási felháborodást okozott, hogy egy gyerek elmesélte a biztonsági őrnek, hogy két kiskorú fiú szexuálisan bántalmazott egy 5 éves kislányt.

Az akkori eset kapcsán minden jel arra utalt, hogy az otthon vezetője, és a fenntartó városvezetők igyekeztek szőnyeg alá söpörni az ügyet.

A jelenlegi eset is fél évet állt a fiókban, mielőtt kihullott volna a csontváz a szekrényből. Trippon Norbert, az ellenzék újpesti polgármester-jelöltje egyik potenciális alpolgármesterét veszíthette el ezzel, ugyanis a sokszínű csapat összetartása érdekébe nyakló nélkül kezdte osztani az alpolgármesteri pozíciókat, információink szerint ennek egyik kedvezményezettje lehetett Belán Beatrix is.

Trippon és a botrányban belebukott intézményvezető egyébként régi, jó viszonyban vannak, hiszen 2010 előtt közösen voltak alpolgármesterek még Derce Tamás polgármestersége idején.

Egyelőre sem a polgármester, Déri Tibor, sem a kerület vezetésére vágyó, a bukott intézményvezetőnek – vélhetően a botrányos eset megtörténte után – alpolgármesteri széket ajánló Trippon Norbert nem állt a nyilvánosság elé. Adódik tehát a kérdés, hogy miért maradhatott a botrány után fél évig hivatalban az intézményvezető, és miért nem tájékoztatták a botrányos esetről az újpesti szülőket?

Pesti Srácok

Borítókép: Az újpesti városháza