Egy német utazási magazin rangsorolta a világ országait LMBTQI-szempontból, Magyarország nem az élbolyban végzett.

Megjelent az idei Gay Travel Index, amit egy német utazási magazin, a Spartacus ad ki évről évre, rangsorolva a világ országait LMBTQI-szempontból. A „hiánypótló” kiadvány készítői többek között vizsgálják az interszexuálisok jogait, vagy épp az átnevelő terápiák jogi helyzetét, de az index tartalmaz egy cenzúra kategóriát is, amely olyan törvényeket vesz figyelembe, mint a szivárványzászlók használatának vagy az LMBTQ tartalmú könyvek terjesztésének tilalma.

Ezek mellett olyan általánosabb kategóriákban is mérnek, mint a diszkriminációellenes törvények, a transzneműek jogai, az örökbefogadás és az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerése, olvasható a leírásban.

A humenonline.hu portál nem győz keseregni azon, hogy Magyarország milyen rosszul teljesített ezen a téren, még Szerbiában és Ukrajnában is javult a helyzet, s mindannyian magasabb helyezést értek el a tavalyinál.

Kanada, Málta, Új-Zéland, Portugália és Spanyolország egyaránt 12 pontot ért el a listán, őket követi a közös második helyen Ausztrália és Svájc 11 ponttal.

Mi mínusz öt pontot kaptunk, ami a 93. helyezésre volt elég, holtversenyben például Bulgáriával, Kazahsztánnal és Peruval.

A cikk szerzője alig tudja leplezni csalódottságát: tíz évvel ezelőtt, 2014-ben Magyarország még a 40. helyen állt.

A lista végén olyan országok zárják a sort, mint Oroszország és Nigéria (-17 pont), Uganda és Szomália (-18 pont), Jemen (-19 pont), valamint Szaúd-Arábia, Csecsenföld, Irán és Afganisztán (-21 pont).

A napokban egyébként megjelent már egy hasonló kutatás, ami queer szempontból vette lajstromba a legbiztonságosabb országokat.

Mandiner.hu