Késelés, drogügyletek, folyamatosan romló közbiztonság – mindennapos jelenségek a boszniai táborokban, ahol ugrásra készen várnak a migránsok, hogy valahogy az Európai Unióba jussanak.

Nagy változások történnek Európában bevándorlás-ügyben. Az elmúlt hónapokban egyre kevesebb migráns érkezik Magyarország déli határaihoz, egyre többen vannak viszont azok, akik Szerbiából Bosznia-Hercegovina felé indulnak el.

Az M1 stábja az elmúlt napokban több boszniai településen is járt, és azt tapasztalta:

szinte csak fiatal, életerős férfiak érkeznek a Közel-Keletről, és a legtöbben illegálisan akarnak bejutni az Európai Unióba.

Kígyózó sorokban várakoznak a bevándorlók a bosnyák–horvát határon fekvő bihácsi migránstáborban. Tisztálkodószereket osztanak nekik. Szinte óráról órára változik a bentlakók száma, a közbiztonság pedig egyre rosszabb.

Év eleje óta több incidens is történt itt, késelés és kábítószer-birtoklás miatt is intézkedtek már a hatóságok. De az sem ritka, hogy ájultan esnek össze a migránsok, feltételezhetően kábítószer-használat miatt.

Jelenleg főként szír, marokkói és afgán migránsok laknak a bihácsi táborban, ők kivétel nélkül az Európai Unióba akarnak bejutni.

„Szíriából indultam el, megjártam Törökországot, Bulgáriát és Szerbiát is. Bosznia után Horvátország jön, aztán Szlovénia és Németország a cél. Most nagyon nehéz átjutni a határon, de nem adom fel” – magyarázta egy szír migráns.

A négy éve felállított tuzlai menedékháznál is nagy a forgalom. Eredetileg azért hozták létre, hogy a családdal vagy gyermekkel érkezőknek nyújtsanak segítséget, újabban azonban szinte kizárólag csak fiatal férfiak érkeznek.

„A január átlagon felüli volt. A menedékház működése óta még nem igényelték ilyen sokan a szolgáltatásainkat, mint az év első hónapjában. Csökkent a családosok száma, és egyre több egyedülálló férfi jön. Tavaszra újabb nagy tömegre számítunk” – mondta az M1-nek a migránsokat segítő egyik NGO tagja.

Miközben a bevándorlókat szinte lehetetlen kitoloncolni, Brüsszel arra kötelezné az uniós tagállamokat, hogy minden migránst engedjenek be.

Erről Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője beszélt az M1-en. Szerinte Brüsszel migrációs paktuma egy újabb meghívó lehet a migránsok tömegeinek.

„Ha ez a paktum életbe lép, akkor onnantól kezdve lesz egy kvóta, amit minden tagállamnak el kell fogadnia. Ha valaki nem akarja befogadni az adott számú bevándorlót, akkor ezt pénzben megválthatja. Ez migránsonként és árfolyamtól függően nyolc–kilenc millió forintot jelent per fő. Viszont, ha valahol olyan állapot áll elő egy tagállamban, amit az adott állam tarthatatlannak vél, akkor az Európai Bizottság közbelép, és önhatalmúlag kijelöli, hogy a plusztömeget hova kell elosztani” – magyarázta.

Az elemző hozzátette: tavaly több mint egymillió menedékkérelmet nyújtottak be az Európai Unióban. Ha életbe lép a brüsszeli paktum, akkor még tovább emelkedhet az Európába érkező illegális migránsok száma.

Híradó.hu

Borítókép: Munkában a szerb csendőrség
Forrás: Szerbiai Belügyminisztérium