A Megváltó szeretet megragadja azt a nagyon fontos üzenetet, hogy milyen is a feltétel nélküli szeretet valójában, különösen akkor, amikor bűneinket túl nehéz elviselni.

Bár a magyar mozikba a film nem került be, meglepő módon a Netflix kínálatában megtalálható.

Több olyan filmre van szükségünk, amely a szerelemről és a szexualitásról szóló témákat őszinteséggel, ugyanakkor visszafogottsággal kezeli. A keresztény filmek általában elkerülik az előbbit, míg a mainstream filmek az utóbbit.

Ilyen szempontból egy olyan film, mint a Megváltó szeretet egy új műfaj első darabja lehet. A film Francine Rivers bestseller regényéből készült, amelyet Hóseás könyve ihletett. Ne úgy képzeljük el, mint egy megszokott keresztény filmet – ezek közül sajnos nem mindegyik magas színvonalú és nem mer tabutémákat feszegetni – hanem

sokkal realisztikusabb módon foglalkozik a bűnös emberi természettel, és pont emiatt élesebben rávilágít az evangélium, a megváltás erejére.

A Megváltó szeretet története röviden annyi, hogy a fiatalon prostitúcióra kényszerített Angel (Abigail Cowen) belső traumákkal és külső ellenségekkel küzd a XIX. századi Kaliforniában, az aranyláz idején. Aztán találkozik Michael Hoseával (Tom Lewis), a férfival, aki – miután Isten erre vezeti – felajánlja neki egy új élet lehetőségét.

Hóseás és hűtlen felesége, Gómer bibliai története és a belőle készült történet segít ráébrednünk, milyen szörnyen eltávolodunk Istentől. Gómer paráznasága Izrael útkeresését jelképezi. A történet szembesít, hogy mi is Gómer lázadó nyomdokaiba lépünk, amikor a bűnt választjuk Isten hűséges szeretete helyett, mint ahogyan a főszereplő is a férje iránti elkötelezettség helyett a prostitúcióhoz való visszatérést választja.

A Szentírásban nem kapunk sok részletet Gómer szívbeli motivációjáról, de az ige felhívja a figyelmet Gómer ismételt hűtlenségére és arra a makacsságra, amellyel elutasítsa Hóseás hűséges szeretetét.

Itt azonban Angel (többszöri) visszatérése a régi életéhez inkább a szégyenéből fakad, és abból, hogy nehezen hiszi el, hogy valaki valaha is igazán szeretheti őt. A maga furcsa módján azt is gondolja, hogy szívességet tesz Michaelnek azzal, hogy elhagyja őt. Úgy gondolja, hogy a korábbi kényszerű abortusza miatt képtelen gyermeket vállalni, és tudja, hogy Michael viszont családot szeretne. Amikor egy közeli farmra egy új család költözik, Angel úgy véli, hogy az ott élő fiatal nő képes lesz megadni Michaelnek azt a családot, amit ő nem tud.

Michael a felesége minden rossz döntése után is megbocsát, megrendíthetetlenül szereti és várja vissza Angelt.

Azonban ahhoz, hogy Michael szeretetét elfogadja, Angelnek először is teljes mértékben be kell engednie azt a szeretetet és megbocsátást, amelyet Isten is felajánl neki.

Több keresztény kritikában azt fogalmazták meg, hogy a filmnek nem kellene szexjelenetet tartalmaznia, és ebben van is igazság, ugyanakkor egy prostituált megváltásának útja nehezen lenne elmesélhető anélkül, hogy bemutatnák, hogyan változik meg a szexualitáshoz való viszonya. Mindenesetre a Megváltó szeretet megragadja azt a nagyon fontos üzenetet, hogy

milyen is a feltétel nélküli szeretet valójában, különösen akkor, amikor bűneinket önmagunknak is túl nehéz elviselni.

777

Kiemelt kép: Rotten Tomatoes