Magyar Péter korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. E tárgyban több magánszemély tett feljelentést, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el. Ezen eljárás keretében az ügyészség dr. Magyar Pétert tanúként kívánja meghallgatni. Egyebekben Magyar Péter a sajtóban korábban jelezte, hogy az általa tudottakat a nyomozó ügyészséggel kívánja megosztani. Rövid közleményt adott ki az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség Magyar Pétert először írásban idézte, az idézést 2024. február 27-én adta ki. A 2024. március 1-jei kézbesítés eredménytelen volt, mert a címzett nem tartózkodott otthon, ezért a kézbesítő postai értesítőt hagyott a címen. A postai nyomkövető adatai szerint a hivatalos küldeményt a címzett nem vette át.

Azt követően, hogy Magyar Péter nem fogadta az ügyészség telefonhívását, az ügyészség 2024. március 6-án – a büntetőeljárási törvény szabályai szerint – az idézést két alkalommal rövid úton személyesen is megkísérelte kézbesíteni, ami szintén nem járt eredménnyel. Ekkor a nyomozó ügyészség ügyésze SMS-üzenetet küldött az érintettnek.

Magyar Péter ezután visszahívta az ügyészség képviselőjét. Az eljáró ügyész közölte vele, hogy tanúként kívánja kihallgatni a következő hét keddjén.

MAGYAR PÉTER EGY PROGRAMRA HIVATKOZOTT, ÉS AZT ÍGÉRTE, HOGY JOGI KÉPVISELŐJÉVEL KONZULTÁLVA MÁSNAP REGGEL ISMÉT HÍVJA AZ ÜGYÉSZSÉGET, HOGY MEGFELEL-E NEKI AZ IDŐPONT. EZ A MAI NAP DÉLELŐTTJÉIG NEM TÖRTÉNT MEG

– írja közleményében a KNYF.

Magyar Péter csütörtök délelőtt osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy egy ügyész jelent meg a lakásán, és tanúkénti kihallgatásra idézné egy korrupciós bűncselekmény kapcsán, feljelentés elmulasztása miatt. Magyar a történteken felháborodott, majd Polt Péter legfőbb ügyész távozását követelte – írta meg az Index.

Most Magyar Péter a Facebook-oldalán azt írta, az alábbi sms-t küldte az imént a Központi Nyomozó Ügyészség eljáró ügyészének:

“Tisztelt Ügyészség! Március 18-án állok rendelkezésükre. Itt is megismétlem, hogy addig is várom legfőbb ügyész úr lemondását. Tisztelettel, Magyar Péter”

Megjegyezte, hogy az oldalán is közzé fogja tenni, amint a kihallgatás pontos időpontjáról és helyszínéről tájékoztatja az ügyészség.

És természetesen minden érdeklődőt szeretettel várok majd a helyszínen

– tette hozzá.

 

Borítókép: Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd