Mutatjuk, mit érdemes tudni az Orbán-Trump találkozóról.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel tárgyal Mar-a-Lagóban, Trump floridai rezidenciáján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az Orbán Viktor vezette magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyaltak Donald Trumppal és munkatársaival.

A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódik a program

– tájékoztatott Havasi Bertalan.

Orbán Viktor: A béke neve Donald Trump

A magyar kormányfő rövid Facebook-videóban közölt helyzetjelentést, amelyben többek között arról számolt be, hogy Trump visszatérésével közelebb kerülhetnénk a békéhez is az orosz-ukrán háborút illetően, illetve, hogy Magyarország és az USA közti kereskedelmi kapcsolatok is fejlődhetnek, ha ismét Trump lenne az elnök.

Felmérés: a magyarok Donald Trumpban látják a béke és a biztonság garanciáját

Trump jobb NATO-szövetséges, mint Joe Biden

– legalább is ezt állítja a Századvég kutatása.

A magyarok Donald Trumpban, az Egyesült Államok várható republikánus elnökjelöltjében látják a béke és biztonság garanciáját – közölte közvélemény-kutatása alapján a Századvég Alapítvány pénteken. Azt írták, Orbán Viktor miniszterelnök többnapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, amelynek keretében március 8-án Donald Trump volt amerikai elnökkel és immáron egyetlen republikánus elnökaspiránssal tárgyal.

Trump, Magyarország álláspontjához hasonlóan a béke pártján áll, és az orosz-ukrán fegyveres konfliktus mielőbbi lezárását szorgalmazza annak érdekében, hogy ne haljanak meg többen a háborúban

– tették hozzá.

Közölték: tekintettel arra, hogy a novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson az egyik fő politikai törésvonal a demokrata elnök, Joe Biden és Donald Trump között előreláthatólag a háború folytatása vagy a béke előmozdításának kérdése lesz, a Századvég márciusban, ezer ember megkérdezésével feltérképezte, hogy a magyarok mit gondolnak a jelenlegi és a volt amerikai elnökről e tekintetben.

Orbán Trump

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk előtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A közlemény kitér arra, hogy az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági, katonai és politikai hatalmaként kulcsszerepet játszik a világpolitikai folyamatok alakításában, ezek stabilitásának megőrzésében, így az USA mindenkori elnökére példátlan közéleti felelősség hárul.

Donald Trump az 1981-ben leköszönt Jimmy Carter óta az első amerikai elnök volt, akinek hivatali ideje alatt az Egyesült Államok nem indított újabb háborút.

Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a megkérdezettek többsége (53 százaléka) úgy érzi, hogy Donald Trump elnök hivatali ideje alatt békésebb és biztonságosabb volt a világ, mint jelenleg, Joe Biden regnálása idején

– részletezték a közleményben.

Azt írták: az orosz-ukrán háború kirobbanása óta eltelt két évben világossá vált, hogy a Biden-adminisztráció külpolitikája a békekötés előmozdítása helyett a fegyveres konfliktus eszkalálódásához vezet. Joe Biden háborús elkötelezettségét mutatja, hogy ugyan az amerikai törvényhozás,

a Kongresszus republikánus képviselői hónapok óta akadályozzák Ukrajna további katonai segélyezését, Biden jogi kiskapuk segítségével folytatja Ukrajna felfegyverzését.

Emiatt a hazai közvélemény Joe Biden helyett Donald Trumpban látja a háborús konfliktus mihamarabbi lezárásának garanciáját – tudatták a közvélemény-kutatás alapján.

A kutatás eredményéből kiderül az is: a magyarok az USA elnökeként Donald Trumpot (51 százalék) egyértelműen jobb NATO-szövetségesnek tartanák az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus befejezéséhez, mint Joe Bident (30 százalék), valamint hazánk békéjének és biztonságának megőrzése szempontjából is. A közleményben kitértek arra is, hogy Magyarországnak a NATO-tagságából, földrajzi elhelyezkedéséből, illetve történelmi tapasztalataiból fakadóan elsődleges érdeke a háború kiszélesedésének megakadályozása, a háborús érintettség elkerülése.

Egy este Trump elnökkel

Trump a tárgyalást követő fogadáson tartott beszédében elmondta, hogy  „Senki sem jobb, okosabb vagy jobb vezető, mint Orbán Viktor, ő fantasztikus, aki mint tudják Magyarország miniszterelnöke, aki fantasztikus munkát végez.

Nem egy ellentmondásos figura, mert ha elmondja, hogy lesz, akkor az úgy is lesz”

– viccelődött Trump.  Hozzátette, „Ő a főnök. Ő egy nagyszerű vezető, egy fantasztikus vezető, Európában és az egész világon tisztelik őt.”

„Megtisztelő, hogy itt vagy közöttünk, Viktor. Nagyon megtisztelő. Köszönöm!”

– mondta Trump.

MTI / Orbán Viktor / Facebook

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán