A legendás színésznő négyévesen lépett először a színpadra.

Piros Ildikó mindössze négyesztendős volt, amikor először színpadra lépett: kiválasztották, táncoljon a Katona József színpadán. Felsorolni is nehéz, mennyi filmben, tévésorozatban és színházi darabban láthattuk hat évvel ezelőtti visszavonulásáig. A fent említett élmény az egész pályafutását végigkísérte. Mindig is kiválasztottnak érezte magát, aki nem vágyott a hírnévre, elismertségre, és irigy sem volt, ha éppen nem ő kapott meg egy szerepet.

Piros Ildikó visszavonulása

Azt hiszem, ez a titka annak, hogy én megmaradtam annak a gyereknek, aki elindult Kecskemétről. Megőriztem magamban a játékos gyereket – ecsetelte a Best magazinnak.

Aktív karrierje során mindig két lábbal állt a földön, és a visszavonulását illetően is nagyon tudatos volt.

Van egy érdekes mondás:

nem az a tehetség, aki tudja, mikor kell fellépni, hanem aki tudja, mikor kell lelépni a színről.

Én nagyon figyeltem az előttem menő generációkat. Mindenkit figyeltem, színészeket, színésznőket egyaránt. Azt vettem észre, néha nem tudják, mikor van az, hogy „állj”, és hogyan van az, hogy „állj”. Nekem ez 2017-ben jött el, amikor az Abigél titkai című Szabó Magda-estemet megcsináltam.

A 76 éves színésznő a már említett játékosságot immár nem a színpadon, hanem nagymamaként éli ki. Két házasságából két gyermeke született, két fia négy unokával ajándékozta meg.

Én bizony mind a néggyel a földön kúszok-mászok, játszom. A legkisebb unokám, a Tutatörpe azt mondja nekem:

Ildi mama, olyan jó veled! Megkérdeztem, hogy miért. Azt felelte: mert te mindig játszol, mindig mosolyogsz, mindig kitalálsz valamit.

Kiemelt kép: Fotó: MTI/Zih Zsolt