Ősi, elfeledett ételünk a csücsür.

A csücsür egy ősi magyar töltött tésztás étel, húsos derelye, amihez hasonlót számos ország konyhájában találhatunk, de a mindennapokban mégsem olyan elterjedt. Makón már egy fesztivál is népszerűsíti ezt az ételt. A nevét onnan kapta, hogy a tészta formázásakor annak széleit megnyomkodját, kicsit csavarják, azaz csücsürgetik. A négy sarkát csücsökre húzzák.

Makón egy fesztivál keretében karolták fal ezt a kissé elfeledett ősi ételünket, és immár második alkalommal rendezték meg március 9-én a Makói Hagymás Csücsür Fesztivált.

Az eseményre helyi vendéglők készítik el az ételt, melyekből kóstolójegy vásárlása után lehet fogyasztani.

Kelemen Szilárd, a Kelemen-ház étteremvezetője az első fesztivál alkalmával elmondta, hogy ez az étel lényegébe egy fűszeres darálthússal töltött főtt tészta.

A sertés darálthúst hagymás alapon lepirítjuk, sóval, borssal, zsályával fűszerezzük. Nyújtunk egy egyszerű tésztát, ezt kiszaggatjuk és ebbe beletöltjük, belecsücsörgetjük a húsos alapot. Egy tésztabatyut készítünk, amit kifőzünk sós vízben és fűszeres, hagymás-tejfölös öntettel tálaljuk, nálunk így készül

– mondta el az étteremvezető hozzátéve, hogy ez egy ősi, hun eredetű étel, de hasonló tésztás batyu szinte minden nemzet konyhájában megtalálható.

Paskó Csaba atya, délvidéki pap és szakács azt írta az ételről, hogy a csücsür (csűcsör – szájcsűcsörre hasonlító) régi magyar ételünk, a barátfüle ősatyja. Marha, sertés, bárány, csirke darálthúsból készülhet hagymával, sóval és a különböző húsokat más-más alapfűszerezéssel ízesítve. A bárány szereti a mentát, a csirke a tárkonyt, a sertés a zsályát a marha a durvára őrült borsot. Tésztában kifőzve, vagy megsütve, kefírrel ízesítve egy remek finomság!

Kiemelt kép: Makó Város Hivatalos Oldala / Facebook