Videóra is vette a brutális és értelmetlen rongálást, amint a cambridge-i Trinity College-ban tönkretesz egy történelmi műalkotást, amely Lord Arthur Balfourt ábrázolta.

A közösségi médiára feltöltött videón látható, amint a női aktivista vörös festéket fúj a műre, mielőtt elővesz egy szikét, és felhasítja, majd szétvágja a vásznat.

A Palestine Action nevű csoport magára vállalta az akciót, mondván, hogy a Balfour-nyilatkozattal kezdődött meg „Palesztina etnikai tisztogatása”.

A Balfourt ábrázoló festményt Philip de László, magyarországi zsidó szülők fia készítette, aki portréiról, valamint királyi és hivatalos személyiségekről készült festményeiről ismert.

A híres nyilatkozat 1917-ben, az akkori brit külügyminiszter, Arthur Balfour, Lord Rothschildnak írt leveléből származik.

A levél teljes szövege így szólt:

Kedves Lord Rothschild!

Nagy öröm számomra, hogy közvetíthetem Őfelsége kormánya nevében a zsidó cionisták törekvésével szimpatizáló alábbi nyilatkozatot, amit benyújtottunk és jóváhagyott a Kabinet is.

„Őfelsége kormánya jóindulatúlag tekint a zsidó nemzeti haza megteremtésére Palesztinában, és minden tőle telhetőt megtesz e cél elérésének elősegítésére, miközben világosan kell látnunk, hogy semmi sem csorbíthatja a Palesztinában fennálló nem zsidó közösségek polgári és vallási jogait, illetve a bármely más országban élő zsidók jogait és politikai státusát.”

Nagyon örülnék, ha ezt a nyilatkozatot az Egyesült Királyság Cionista Szövetsége tudomására hozná.

Szívélyes üdvözlettel:

Arthur James Balfour

A levelet a cionista mozgalom hivatalos brit elismerésének és a zsidó államiság ügyének világszerte történő felkarolásának tekintették.

Neokohn

Kiemelt kép: Képernyőfotó