Beiktatták az új köztársasági elnököt, aki beszéde elején elmondta, hogy váratlanul érte a megtisztelő felkérés.

Sulyok Tamást a február 26-án kezdődött tavaszi ülésszak alkalmával választotta meg az Országgyűlés, miután Novák Katalin lemondott. Az új köztársasági elnök első lépéseként hivatalba lépése napján, március 5-én aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról hozott parlamenti döntést.

Sulyok Tamás beszéde elején elmondta, váratlanul érte, hogy egyik napról a másikra egy olyan megtisztelő felkérésben lehetett része, hogy Magyarországot köztársasági elnökként szolgálhatja. Kiemelte, hogy jogászként továbbra is azokat a megközelítéseket fogja alkalmazni munkája során, amelyekkel eddig is operált, kiemelte, hogy az Alaptörvény és a törvények és legjobb tudásának megfelelően fogja szolgálni az országot. A jó példákat követni fogja, de igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit. Sulyok Tamás aláhúzta, hogy egész életének iránytűje a jog.

 Jogász voltam, jogász vagyok”

– fogalmazott. Hozzátette: Magyarország egy ezeréves államisággal rendelkező, a népszuverenitás alapján működő ország. A jogállamot manapság sokszor használják politikai értelemben, azonban a jogállam fogalmát úgy használom, hogy az állam működésének az egésze a jognak van alávetve. Minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető.

Megkezdődött Sulyok Tamás köztársasági elnök beiktatása

A hazát, a nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetésnek tartom. Elnökként mindig a magyar emberek méltóságának a védelmezője akarok lenni – jelentette ki Sulyok Tamás, és méltatta elődeit, akik kikövezték az utat, amin haladhat.

Kitért beszédében nemzeti kultúránk legfontosabb értékeire is, amelyekhez szerint kötelesség igazodni, ilyen a család és a gyermek. Kiemelte, hogy az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglalt értékeket munkája során irányadónak tartja. Sulyok szerint az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb, és legfontosabb eredménye, hogy Magyarország köztársasági elnöke nem csak lelki értelemben, hanem közjogi értelemben is felelős határon inneni és túli magyarokért is. Leszögezte, hogy munkája során kiemelt figyelmet fog fordítani a határon túli magyar honfitársainkra.

Elmondta, hogy feleségével mindig azok mellett fognak állni, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk, hozzátette: az elesettek számára mindig ott lesznek. Kiemelte, hogy

hazánk egyértelműen a Nyugat része, szerinte a magyar nem csak földrajzi, hanem szellemi értelemben is európai,

„de a magyar nem olvad bele, hanem összeforr vele”.

Kiemelt kép: Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén a budapesti Szent György téren 2024. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd