A Spar EU-hoz intézett panaszában azt írták, hogy a különadó és az élelmiszerárak csökkentését célzó egyéb intézkedések egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal és 2023-ban közel 50 millió eurós (1,9 milliárd forint) veszteséget okozott a magyarországi üzletágának. 

Az osztrák Spar szupermarketlánc azzal vádolja a magyar kormányt, hogy az élelmiszerárak csökkentése érdekében megszegi az uniós jogot, és arra szólította fel Brüsszelt, hogy enyhítse a kormány intézkedéseinek pusztító hatását – számolt be róla a Financial Times.

A szupermarketlánc azt állítja, hogy a magyar kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív, és számos uniós jogszabályt sért, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatban. A Spar EU-hoz intézett panaszában azt írták, hogy a különadó és az élelmiszerárak csökkentését célzó egyéb intézkedések egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, mivel

sértik az áruk szabad mozgásának elvét, a letelepedés szabadságát és az alapvető jogok chartáját.

A panasz szerint a kormány beavatkozása mintegy 90 millió euróval (3,5 milliárd forint) növelte a Spar költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós (1,9 milliárd forint) veszteséget okoz a magyarországi üzletágának. A Spar forgalom alapján az ország második legnagyobb kiskereskedelmi hálózata.

A vállalat szerint a kormány intézkedései „felborítják a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és élelmiszerpiacon; diszkriminatív módon lehetővé teszik a kis, független kiskereskedők és a franchise-hálózat tagjai számára, hogy elkerüljék a veszteségeket azáltal, hogy akciós vagy csökkentett áron vásárolnak a nagy integrált kiskereskedőktől”.

Forrás: mandiner.hu

Címlapkép: Illusztráció / MTI/Hegedüs Róbert