Amióta Donald Tusk baloldali kormánya felállt, számos olyan tervezetet bocsátottak a kormánypárti politikusok a törvényhozás elé, amelyek mögött nincs széles társadalmi támogatottság. Ilyen például az abortusz, valamint az esemény utáni tabletták vény nélküli elérhetősége.

A lengyelek jelentős többsége, 63 százaléka (ebből 41 százalék határozottan) ellenzi az abortuszhoz való hozzáférés engedélyezését azon nők számára, akik egyszerűen csak nem akarnak gyermeket vállalni – derül ki a a lengyel Közvélemény-kutató Központ (CBOS) legfrissebb kutatásából, melyet a V4na.com hírügynökség közölt.

A lengyel parlamenti alsóháza, a szejm éppen ebben a témában készül vitázni. A szejm megvizsgálja azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a terhesség 12. hetéig engedélyeznék az abortuszt, anélkül, hogy konkrét okot követelnének meg. Az elmúlt hónapokban a Szejmben több abortusszal kapcsolatos törvényjavaslat is napirendre került. Szymon Hołownia, a szejm elnöke bejelentette, hogy ezeket a javaslatokat az áprilisra tervezett parlamenti ülésszakon fogják megvitatni.

A CBOS legutóbbi felmérése azt is mutatja, hogy megnőtt az abortusztörvények liberalizálásának támogatottsága szélsőséges esetekben, például ha a nő élete vagy egészsége veszélyben van, vagy nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén. A lengyel lakosság többsége azonban továbbra is ellenzi az olyan törvények elfogadását, amelyek jogot biztosítanának a „kérésre történő abortuszra”, illetve a társadalmi-gazdasági okokból történő abortuszra.

Azokban az esetekben, amikor az anya egészsége vagy élete veszélyben van, a felnőtt lengyelek kétharmada (66 százalék) úgy véli, hogy az abortuszt törvényesen engedélyezni kell. A legális abortusz következő legjobban támogatott forgatókönyve a nemi erőszak vagy vérfertőzés esete, 62 százalék határozottan támogatja.

Más területen is reformra készül Donald Tusk. A gyógyszerészeti törvény módosítása lehetővé tenné, hogy egy hormonális fogamzásgátló vény nélkül kapható legyen a 15 év feletti személyek számára. Az ezt tartalmazó tablettát a védekezés nélküli közösülés után a lehető leghamarabb kell bevenni. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy széles körű nyilvános és szakértői konzultáció nélkül, expressz módon javasolja és kívánja bevezetni ezeket a jogszabályi változásokat. Mint riogattak, ezek a kezdeményezések komoly veszélyt jelentenek a nők és gyermekeik nemzőképes egészségére.

Fotó: Pixabay