A háború veszélyes, nem a béke.

Szijjártó Péter a magyar kormány nevében hivatalos Facebook-oldalán reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavaira, miszerint a magyar miniszterelnök veszélyes játékot játszik, ami elsősorban Magyarországra nézve veszélyes.

A helyzet az, hogy ami veszélyes, az a háború, mert a háborúban emberek halnak meg.

(…) És a háború annak a veszélyével jár, hogy továbbterjed, és mi nem szeretnénk, ha ez a háború továbbterjedjen, mert mi itt élünk a háború szomszédságában. Ezért mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy béke legyen a szomszédban, meg lehessen menteni az emberéleteket és meg lehessen előzni a további pusztítást”

– fogalmaz videójában a külügyminiszter, amelyet alább tekinthetnek meg:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Le Monde francia lapnak adott interjújában elmondta:

Magyarország tudja, milyen következményei vannak „egy fasiszta rezsim megszállásának”, mégis radikálisak az üzenetei

Ukrajna felé. Az elnök szerint az európai vezetők 90 százaléka Ukrajna oldalán áll, bár a társadalmakon belül eltérőek a vélemények.

Zelenszkij hangsúlyozta: Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor „nagyon veszélyes játékot játszik, ami elsősorban magára Magyarországra nézve veszélyes. Ez az ország tudja, mi az invázió, tudja, milyen következményei vannak egy fasiszta rezsimnek, meglep, hogy Budapest üzenetei radikálisak Ukrajna felé.

Trumpnál a játszadozás nem fog működni, mert ő egy független vezető és senki sem szereti, ha gyenge barátai vannak”

– tette hozzá, némileg homályosan.

Az ukrán elnök szerint a háború kezdetén mindenki megpróbált kezet fogni Putyinnal, hogy mutassák, az orosz elnök megbékíthető. Zelenszkij úgy véli, ez az engedékenység rosszul sült el, ehelyett a világnak helyre kellett volna tennie Putyint.

Aztán minden még rosszabb lett Zelenszkij szerint: Európának és az Egyesült Államoknak vezető szerepet kellett volna vállalnia, kemény szankciókat bevezetnie, de végül

a fegyverszállítások lassulása miatt „fennáll már a harmadik hiba veszélye is, hogy a világ figyelmét Ukrajnáról megpróbálják elterelni”,

véli az ukrán elnök.

Kiemelt kép: Facebook / Szijjártó Péter