Június 9-én Romániában összevont európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek, amelyek tétje, hogy „a magyaroknak legyen ereje és hangja otthon és Európában”.

„Ezt akarja az RMDSZ, és csak mi akarjuk ezt! Aki június 9-én az RMDSZ-re szavaz, az a magyar összefogásra és a magyarok győzelmére szavaz” – mutatott rá Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki megérti ugyan, hogy a járvány, majd a különböző válságok hatására megnőtt a bizonytalan és a reményvesztett emberek száma, de úgy látja:

az RMDSZ feladata, hogy a nehéz időkben is ott legyen az emberek mellett, a közösség mellett.

„Látjuk azt is, hogy az emberek szintén jogosan érzik úgy, hogy Románia és az Európai Unió vezetői cserben hagyták őket, és magukra maradtak gondjaikkal. Érzik, hogy az uniós csatlakozáskor megígért gazdasági fejlődés jócskán elmaradt a vártnál, hogy egyes európai uniós vezetők inkább tekintenek ránk olcsó munkaerőként, mint értékteremtő közösségként. Azt hallják folyamatosan, hogy egységes Európa, de közben meg látják, hogy a Schengenbe való belépésünket több mint egy évtizede halogatják. Ez dühítő és érthetetlen! Amikor mások, a kormány és az uniós intézmények vezetői elfordulnak az emberektől, a mi feladatunk, hogy hangot adjunk nekik, küzdjünk értük, tegyünk a saját eszközeinkkel azért, hogy változzon ez a helyzet” – emelte ki Kelemen Hunor

Az RMDSZ vezetője leszögezte: az AUR a magyarok ellensége.

„Itt nem szabad óvatoskodni, ezt ki kell mondanunk, szembe kell vele néznünk. Láttuk, hogyan táncoltak nagyapáink sírjain az Úzvölgyében, és azt is, hogyan támadják zászlóinkat, szimbólumainkat, anyanyelvünket. Látjuk, mit művelnek a parlamentben: agresszívek, gyűlöletet keltenek, erőszakosak. Hiába reméljük, hogy le fognak maguktól állni, nem fognak. Mert ők ebben hisznek. De nézzük a számokat: az AUR 2020-ban kevesebb mint 10 százalékkal került be a parlamentbe alig egy évvel a megalakulása után. Ma a román szavazók 25 százaléka rájuk és a másik magyargyalázó, Șoșoacă asszony pártjára szavazna a közvélemény-kutatások szerint. Ők biztosan ott lesznek az Európai Parlamentben, és június 9-től az önkormányzatokban is folytatják magyarellenes munkájukat. Mi nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy ne legyünk ott. Fel kell vennünk velük a harcot!” – emelte ki Kelemen Hunor.

Amikor az EP-választásokról van szó, rendszeresen előkerül az a téma, hogy mit tud tenni Brüsszelben két európai parlamenti képviselő? Mire elegek ők ketten? Az RMDSZ elnöke a kérdésre lakonikusan válaszolt: „Pragmatikusan mondva: kettő több mint a semmi!”

Kifejtve gondolatait, elmondta: „A két képviselő a szövetségeseinkkel együtt harcolni tud jogainkért és a magyar közösségnek járó támogatásokért. Azért, hogy a családjainknak, gazdáinknak, vállalkozásainknak és településeinknek járó uniós pénzek Erdélybe jussanak és ne máshova. Mi a képviselőket feladatokkal, megbízásokkal küldjük oda. Nem lesz könnyű dolguk. Azt várjuk tőlük, hogy a magyarok hangját hallassák Brüsszelben, és ne Brüsszel üzenetét tolmácsolják Erdélyben – utóbbira ott vannak a román pártok képviselői az Európai Parlamentben”.

200 ezer ember támogatására van szükség ahhoz, hogy a magyar összefogás elindulhasson a választásokon. Az RMDSZ szervezetei, munkatársai és önkéntesei országszerte gyűjtik már az aláírásokat.

„Ez még csak az első lépés, de világosan mutatja azt az erőt, ami mögöttünk, az RMDSZ és szövetségesei mögött áll, és ez sokat lendít a következő kampányidőszakon. Én nagy tisztelettel arra kérek mindenkit, ha még nem tette, támogasson bennünket már most, írjon alá azért, hogy a magyaroknak legyen hangja és ereje itthon és Európában” – üzente Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy a nagyon magas választási részvétel hordoz bizonyos veszélyeket az RMDSZ számára:

„Mai tudásunk szerint a román szavazók kétharmada fog elmenni szavazni, és ez valóban komoly veszélyt rejt magában. Két dolgot mindenképp tudniuk kell a magyaroknak: egyrészt, mindenhol lesz RMDSZ lista, ezért a szórványban, ahol nincs magyar polgármester, ott is nagyon fontos, hogy az európai parlamenti listán az RMDSZ-re szavazzunk. Másrészt: ott, ahol magyar a polgármester, sem mindegy, hogy hány szavazatot kap az RMDSZ. Mivel országosan mérnek bennünket, és a románok nagy része el fog menni szavazni, a mi közösségünk sem maradhat otthon. Mert akkor mások döntenek rólunk. Ennél nincs rosszabb. Nem történhet meg, hogy ne jöjjön össze, mi, magyarok nem maradhatunk alul! Ott kell lennünk Brüsszelben, ha változást akarunk az Európai Unióban!” – zárta mondandóját Kelemen Hunor.

Krónika.ro

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke
Forrás: MTI/Kiss Gábor