„Ezt bármelyik bolond megjósolhatta volna.”

Elon Musk az orosz–ukrán háborúban Ukrajna részéről elkövetett hibákról írt az X-en. A Tesla-vezér szerint „tragikus életpazarlás volt Ukrajna számára, hogy megtámadott egy nagyobb, védelemmel, aknamezőkkel és erősebb tüzérséggel rendelkező hadsereget, miközben Ukrajnának sem páncélzata, sem légi fölénye nem volt.”

„Ezt bármelyik bolond megjósolhatta volna” – utalt Ukrajna háborús kudarcaira. Hozzátette azt is, hogy egy évvel ezelőtt azt tanácsolta az országnak, hogy minden erejüket fordítsák a védelemre, mondván, „nehéz megtartani a területeket, ha nincsenek erős természeti akadályok”.

Az amerikai üzletember szerint Oroszország egészen bizonyosan fog még további területeket szerezni, de a nyugati ellenállás miatt arra nincs esély, hogy egész Ukrajnát elfoglalja. Szerinte a legnagyobb kérdés, hogy Ukrajna elveszíti-e fekete-tengeri kijáratait. „Mielőtt ez megtörténne, tárgyalásos rendezést javaslok” – fogalmazott.

Kiemelt kép: Elon Musk dél-afrikai-amerikai milliárdos üzletember látogatást tesz az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborban a lengyelországi Oswiecimben 2024. január 22-én, öt nappal a tábor felszabadításának 79. évfordulója előtt. MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner