Töretlenül hasít a UBM Csoport, Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja.

105,34 milliárd forint árbevételt és 1,03 milliárd forint adózás előtti eredményt termelt Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja a 2023/24-es üzleti év – 2023. december 31-én lezárult – első hat hónapjában. Magyarország piacvezető takarmánygyártó és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedő cégcsoportja az előző fél évben folytatta beruházásait és nemzetközi terjeszkedését: 2023 augusztusában belépett az állattartásszegmensbe, és megnyitotta kereskedelmi irodáját Olaszországban.

Jelentősen növelte exporttevékenységéből származó árbevételének arányát az UBM Csoport a 2023–2024-es üzleti év első felében. Míg az előző üzleti év első felében – 2022. július 1-től december 31-ig tartó időszakban – 47,5 százalékot (58,25 milliárd forintot) tett ki az exportárbevétel a cégcsoport teljes árbevételéből, addig ez az arány a jelenlegi, 2023–2024-es üzleti év első hat hónapjában már elérte az 54,3 százalékot (az 57,25 milliárdos szintet). A cégcsoport legjelentősebb exportpiacai közé Olaszország, Ausztria, Németország és Románia tartozik, ezekből származik teljes exportárbevételének négyötöde.

Kihívást jelentett a jelentős árzuhanás

Az UBM Csoport a 2023–2024-es üzleti év első fél évében 105,34 milliárd forint árbevételt termelt az előző üzleti év azonos időszakában elért rekordszintű, 122,67 milliárd forintos árbevétel után.

Ez ugyan elmarad a bázisidőszak árbevételétől, azonban mindenképpen szükséges megemlíteni, hogy a cégcsoport egy jelentős árzuhanást elszenvedő piacon volt képes erre a teljesítményre. A takarmánygyártás alapanyagaként használt takarmánykukorica átlagos ára ugyanis több mint 50 százalékkal, a takarmánybúza ára pedig mintegy 40 százalékkal esett vissza a 2023. december 31-ével záródó fél évben, ami jelentős negatív árhatást okozott az árbevételben

– mondta Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója. Az adózás előtti eredmény a tavaly december 31-én zárult fél évben elérte az 1,03 milliárd forintos szintet, ami a 2022/23-as teljes, 12 hónapos üzleti év 1,50 milliárdos eredménye után egyértelműen javuló tendenciát mutat.

Az UBM Csoport két hagyományos üzletága közül a szemes terményekkel és olajos magvakkal kereskedő commodity üzletág az előző üzleti év első fél évében 532 249 tonna áruval kereskedett cégcsoporton kívülre. Ez a volumen a jelenlegi üzleti év első felében – 16,9 százalékos növekedéssel – 622 151 tonnára bővült. A takarmányalapanyag-kereskedelmi üzletág a 2022/23-as üzleti év első hat hónapjában 218 934 tonna árut értékesített, ezt a mennyiséget a tavaly december 31-én lezárult fél évben több mint negyedével, 274 763 tonnára növelte.

Kétezer kilométeres körzetben terítenének

Az UBM Csoport tavaly márciusban mutatta be a 2025–2026-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét, amelynek főbb célkitűzése az évi egymillió tonnás takarmánygyártási és az évi 2 millió tonnás takarmányalapanyag-kereskedelmi volumen elérése. Ennek érdekében az UBM Csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti kontinentális kereskedelmi tevékenységét, így

két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni Magyarország nagyjából kétezer kilométeres körzetében.

E célból a cégcsoport – ugyancsak a jelenlegi üzleti év első felében – megalapította legújabb kereskedelmi irodáját Olaszországban: az UBM Italy S.r.l. a tervek szerint a 2024–2025-ös üzleti évben már 100–150 ezer tonna, takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskedik majd Olaszországban.

„A hazai piacvezető státusz mellé mind a román, mind pedig a szerb piacon szeretnénk bekerülni három éven belül a három legnagyobb takarmánygyártó közé. A nagykereskedelmi üzletágunk ezzel párhuzamosan állandó piacfejlesztéssel törekszik a kontinentális piaci részesedésünk növelésére. Mindezeknek köszönhetően érhetjük el a növekedési stratégiánkban elfogadott és közzétett 1 millió tonnás éves takarmánygyártási és évi 2 millió tonnás alapanyag-kereskedelmi volument”

– foglalta össze a további célkitűzéseket Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.

Index

Kiemelt kép: ubm.hu