Egy friss kutatásból kiderül, mely európai országok lakói kötődnek leginkább és legkevésbé a hazájukhoz.

Az Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatának (The European Social Survey – ESS) vonatkozó eredményei szerint – melyeket a Hotnews.ro hírportál szemlézett – a 23 vizsgált ország közül Bulgária lakói kötődnek a legerőteljesebben hazájukhoz: 53,6 százalékuk adta a maximális pontszámot.

Őket a görögök és a montenegróiak követik: előbbiek 44,2, utóbbiak 43,4 százaléka nagy hazafi, míg Portugáliában a lakosok 42,8 százaléka.

Az ötödik helyen Magyarország következik a rangsorban 39,3 százalékkal, őt pedig rögtön Románia követi 38,2 százalékkal.

A válaszadók egyébként tízes skálán jellemezhették országukkal szembeni viszonyukat.

A hazájukhoz egyáltalán nem kötődő romániaiak aránya 0,8, a magyarországiaké pedig 0,3 százalék. Eközben Magyarországon csupán a válaszadók alig több, mint 7 százaléka nem adott legalább 5-ös, azaz „átmenő” osztályzatot hazafiságának (tehát 0-4 között választott), míg Romániában ezek aránya csaknem 17 százalék.

A rangsor másik végét tekintve Hollandiában a legalacsonyabb azok aránya, akik maximálisan kötődnek hazájukhoz: csupán a megkérdezettek 6,5 százaléka.

Túltengő hazafiságban a belgák (9,7) és a britek (15,5) sem „szenvednek”. A hazájukhoz egyáltalán nem kötődők aránya Észak-Macedóniában (2,3), Belgiumban (2,1) és Nagy-Britanniában (1,3) a legmagasabb.

Érdekesség, hogy a hazafiságban jeleskedő Bulgária a teljesen „érzéketlenek” tekintetében is az élbolyban található a maga egy százalékával – derül ki a Hotnews cikkéből.

Krónika

Kiemelt kép: Shutterstock