Ha követjük a Szentatya útmutatását és elhisszük, hogy feladatunk és keresztény hivatásunk része a természeti értékeknek mint Isten műveinek a védelmezése, akkor ezt a legkézenfekvőbb módon a közvetlen környezetünkben tudjuk megvalósítani.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Föld napja alkalmából körlevélben hívja fel a figyelmet a keresztény ember „Földünkért, közvetlen környezetünkért viselt felelősségére”.

A püspökök azt írták: a teremtett világ védelme a Katolikus Egyház tanításának egyik fontos gondolata, amely korunkban aktuálisabb, mint valaha.

Ferenc pápa – aki a szegények és a természet védelme iránti elkötelezettségből vette fel a természet védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc nevét – különösen nagy hangsúlyt fektet erre a témára.

Az egyházfő 2015-ben adta ki Laudato Si’ kezdetű enciklikáját „közös otthonunk gondozásáról”, amelynek első bekezdésében emlékeztet, hogy közös otthonunk olyan, „mint egy nővér, akivel osztozunk a létben és olyan, mint egy szép anya, aki karjába zár minket”.

Ferenc pápa enciklikájának első sorai méltón és világosan fejezik ki a keresztény ember és a természet eredeti kapcsolatát. Ez a kapcsolat azonban az elmúlt évszázadokban, a felvilágosodás és az ipari forradalom óta eltelt időszakban megváltozott, és ezt a Föld sínylette meg – értékelt az MKPK.

„Itt az idő, hogy megváltozzunk és megváltoztassuk a világot. A Szentatya szavaival élve: ökológiai megtérésre van szükség” – fogalmaztak a püspökök.

Kitértek arra is, hogy „ha követjük a Szentatya útmutatását és elhisszük, hogy feladatunk és keresztény hivatásunk része a természeti értékeknek mint Isten műveinek a védelmezése, akkor ezt a legkézenfekvőbb módon a közvetlen környezetünkben tudjuk megvalósítani”.

A megvalósításhoz Ferenc pápa legfontosabb útmutatása, hogy közösen kell cselekedni. A Szentatya összefogásra, kapcsolódásra, együttes cselekvésre hív. „Ahogyan az erdő fái együtt, közösen alkotják az erdőt, úgy kell nekünk is együtt dolgoznunk Isten műve védelmezésén” – olvasható a közleményben.

A püspökök a Föld napja alkalmából arra buzdítják a híveket, hogy plébániai közösségekben, hittancsoportokban, imakörökben és lelkiségi mozgalmakban együttesen valósítsák meg a nagy, közös küldetést: Isten művének, a teremtett világnak a megóvását.

MTI

Borítókép: Nagy, közös küldetésünk Isten művének, a teremtett világnak a megóvása
Forrás: Pixabay.com