A kiskunhalasi Csipke hotel konferenciatermében az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület szervezésében került megrendezésre a 21. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny április 19-én. Az esemény társszervezői voltak: a Pásztortűz Egyesület, Thorma János Múzeum, Kiskunhalas Város Önkormányzata, II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, Bibó István Gimnázium, Dékáni Árpád Szakképzési Centrum.

A verseny általános és középiskolás diákok részvételével zajló irodalmi rendezvény, melynek keretében Nyírő József Uz Bence, valamint Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című regényéből olvastak fel részleteket. A felvidéki magyar diákok Mihacs Szilvia és Pallag György vezetésével a Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében és a Szentpéteri Kossányi József Alapiskola támogatásával utaztak el Kiskunhalasra. A rendezvény fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke volt.

A háziasszony szerepében Tóbiás Anna köszöntötte Fráter Olivért, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet történészét, Téglás Lászlót, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatóját, Bányai Gábort, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a térség országgyűlési képviselőjét, Fülöp Róbertet, Kiskunhalas polgármesterét, Kemény Endrét, Kemény János unokáját és nem utolsósorban Sinkovics-Vitay András színművészt, a rendezvény díszvendégét.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke elmondta, a rendezvényt először 21 évvel ezelőtt egyesülete a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikummal együtt rendezte meg, majd 2014-ben az esemény Kárpát-medencei eseménnyé nőtte ki magát.

Ebből az alkalomból 2014. március 21-én közösen a határon túli vendégekkel és diákokkal ültették el az Erdélyi Csillagok Fáját.

Téglás László ünnepi köszöntőjében kifejtette, a 21. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny két kategóriában kerül megrendezésre. Mindkét korcsoport versenyzői részleteket olvasnak fel a kijelölt művekből, melyek bemutatása a regisztráció alkalmával kihúzott sorszám alapján történik.

A kulturális blokkban többek között Bukovszky Borbála Kossányi József Örök Magyarország című versét szavalta el. Nemzeti imánk, a Himnusz eléneklése után következhetett a verseny.

A megnyitó keretén belül dr. Döme Ottó tiszteletbeli tag címet adományozott a következő személyeknek: prof. dr. Hózsa Éva professzor, az Újvidéki Egyetem Bölcsésztudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára, dr. Horváth Futó Hargita professzor asszony, az Újvidéki Egyetem Bölcsésztudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének egyetemi tanára, Fülöp Róbert, Kiskunhalas város polgármestere, Kemény Endre, a Helikont alapító báró Kemény János unokája, Téglás László, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatója, Pallag György, a Felvidéki Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke.

Az ünnepi esemény végén Bányai Gábor megnyitottnak nyilvánította a versenyt, mely két külön helységben zajlott. Az általános iskola kategória zsűrielnöki tisztségét Dráfi Mátyás Kossuth- és Jászai Mari- díjas színművész töltötte be a Felvidékről, míg a középiskolás kategóriában a zsűri elnöke Nagy Istvánné, a Kecskeméti Petőfi Sándor Általános Iskola és Gyakorlóóvoda igazgatónője volt.
Az általános iskolások végeredménye:

  1. Szabados Balázs,Erkel Ferenc Általános Iskola Gödöllő.
  2. Ladányi Viola,MARIANUM Egyházi Iskolaközpont Komárom – Felvidék.
  3. Egyed NelliElekes Vencel Általános Iskola Gyergyóújfalu – Erdély.

Különdíjak

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum különdíja: Bukovszky Borbála, Kossányi József Alapiskola és Óvoda Szentpéter– Felvidék. Kiskunhalas Város különdíja: Egyed Katinka, Elekes Vencel Általános Iskola Gyergyóújfalu – Erdély. Erdélyi Csillagok Egyesület különdíja: Bicsák Balázs, Elekes Vencel Általános Iskola Gyergyóújfalu – Erdély. Zsűri különdíja: Szúcs Ádám Simon, Szent Anna Katolikus Általános Iskola Jánoshalma. Pásztortűz Egyesület különdíja: Katona Karina, Szent Gellért Katolikus Általános Iskola Kiskunmajsa. Emléklapot kapott: Holzhei Renáta Bernadett, Kossányi József Alapiskola és Óvoda Szentpéter – Felvidék.

A középiskolások végeredménye:

  1. Zsikla Máté Boldizsár,Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, Kiskunhalas.
    2. Kasziba Laura, KSZC Dékáni Árpád Technikum Kiskunhalas.
    3. Rácz Emese, Bibó István Gimnázium Kiskunhalas.

Különdíjak

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum különdíja: Szlatki Áron,  Selye János Gimnázium Komárom – Felvidék. Kiskunhalas Város különdíja: Haskó Márk, Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, Kiskunhalas. Erdélyi Csillagok Egyesület különdíja: Marászek Veronika, Bajai Bányai Júlia Technikum.  Zsűri különdíja: Szilágyi Anna, Szilády Áron Ref. Gimnázium Kiskunhalas. Pásztortűz Egyesület különdíja: Buknicz Nikolett, KSZC Dékáni Árpád Technikum Kiskunhalas.

Az ünnepélyes eredményhirdetés végén a jelenlévők elénekelték a szózat első versszakát, a többit pedig Sinkovits-Vitay András előadásában hallhattuk.
Ezután mindenki kivonult az Erdélyi Csillagok Fájához ahol Sinkovits-Vitay András elszavalta az Én hazám című versét, majd egy szál világgal emlékeztünk az Erdélyi Helikon íróira.

Fotó: Bányai Gábor országgyűlési képviselő Facebook oldala