Az Európai Parlament képviselői szerint nem az orosz-ukrán háború, nem is a közel-keleti eszkaláció, nem az elhibázott szankciós-, migrációs- , zöld- vagy agrárpolitika jeleni a legnagyobb veszélyt, de nem ám!

A jövő mételye a „szélsőjobboldali” hatalomátvétel, legalábbis a Politico uniós törvényhozók körében végzett felmérése szerint.

Mint írják: „a felmérésben részt vevő leköszönő európai parlamenti képviselők

Európa jobbra tolódását és a populizmus térnyerését említették a kontinens előtt álló legnagyobb kihívásként.

Az éghajlatváltozás és Oroszország Ukrajna elleni háborúja szintén előkelő helyen szerepelt, háttérbe szorítva az olyan hagyományos kényes témákat, mint a migráció és a gazdaság helyzete.”

Valóságérzékelés nuku

Míg a szociáldemokrata képviselők a jobboldali populizmust, a klímaválságot és a társadalmi egyenlőtlenséget emelték ki válaszaikban, addig az Európai Néppárt (EPP) képviselői inkább az ukrajnai háborút és az EU biztonságát említették. Az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jobboldali képviselői nem említették az ukrajnai háborút a legaggasztóbb problémák között, inkább a migráció veszélyeire és a nemzeti szuverenitás erodálódására, valamint az EU-s zöld átmenet elsietett végrehajtását említették.

A felmérés szerint öt képviselőből csak egy szeretné, ha Ursula von der Leyen bizottsági elnökként folytatná, és a saját pártcsaládja, a Néppárt is megosztott a kérdésben.

2024. június 9-én európai parlamenti választásokat tartanak szerte az EU-ban, így hazánkban is. Az Európai Parlament 705 helyéből ma az Európai Néppártté (EPP) 107, az Európai Konzervatívok és Reformereké (ECR) 68, az Identitás és Demokráciájé (ID) 59.

Az Euractiv által készített, márciusi felmérés szerint az ID 82, míg az ECR 81 helyet szerezhet az európai testületben, az EPP-nek 184 mandátum jutna. Az európai szocialistáknak 135 helyet jósol a mostani felmérés. a liberálisoknak egy most tartott 87-et, mögöttük a meggyengült Zöldek és a szélsőbal állnak, előbbiek 51, utóbbiak 46 hellyel.

Mandiner

Kiemelt kép: Image by Engin Akyurt/Tag Hartman-Simkins