EP-listavezetői vitát tartott a Partizán, de csak négyen mentek el.

Péntek este tartotta meg a Partizán a Kongresszusi Központban az EP-listavezetők vitáját, ahova meghívták az összes olyan pártot és pártszövetséget, melyeknek a támogatottsága a közvélemény-kutatások legfrissebb becslései átlagában meghaladja a 3,5 százalékot.

A vitán részt vett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd közös listavezetője, Donáth Anna, a Momentum képviselője, Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, valamint Toroczkai László, a Mi Hazánk indulója. A műsorvezető Gulyás Márton volt.

A Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás elutasította a részvételét az eseményen, a Tisza Párt alelnöke,

Magyar Péter pedig pár órával a vita kezdete előtt telefonon jelezte, hogy nem kíván részt venni a rendezvényen.

Le Marietta, az MKKP jelöltje egyebek mellett arról beszélt, hogy „a befagyasztott pénzek ellenére el fognak indítani egy pénzosztást, a Robin Hood-alapot, amely azt jelenti, hogy szét fogják osztani a rájuk költhető reklámpénzeket”. Ezt azért adják oda majd az embereknek, hogy a rendelkezésre álló forrásokból, „hasznos, vicces projekteket” csináljanak – hangzott el.

Donáth Anna büszke az uniós pénzek visszatartására

Az EP-ből való kieséssel fenyegetett Momentum részéről Donáth Anna azt magyarázta, bebizonyították, lehet érdemi ellenzéki munkát végezni Magyarországon.

A párt listavezetője kijelentette, hogy az elmúlt öt évben elérték, hogy

„az EU elzárja a NER pénzcsapjait. Ne lehessen az uniós forrásokat ellopni, és önkényuralmi rendszert építeni”.

Arra is kitért, büszke arra, hogy Cseh Katalinnal sikerült elérniük, hogy „megremegjen az Orbán-rendszer”, ahogy arra is, hogy részt vett a jogállamisági mechanizmus kidolgozásában.

Az Európai Egyesült Államok mellett kardoskodott Dobrev Klára

Dobrev Klára egyebek mellett az Európai Egyesült Államok mellett érvelt,

„egy olyan Európa mellett, ami képes vigyázni a saját állampolgáraira és jólétet tud biztosítani nekünk magyaroknak is, mert ez jár nekünk”.

Toroczkai szerint hetek óta hazugságra épül a kampány

Toroczkai László, a Mi Hazánk képviseletében azt mondta, az elmúlt hetekben a kampány egy hazugságról szólt,  miszerint június 9-én le lehet váltani a Fideszt. Szerinte

nem lehet a kormányt most leváltani, mert nem országgyűlési választás lesz, hanem európai parlamenti.

„A Fideszt majd 2026-ban kell leváltani. Most arról kellene beszélni, milyen Európai Uniót képzelünk el” – mondta.

„Aki úgy gondolja, hogy az erőt kell adni az ellenzéki közösségnek június 9-e után, hogy utána újult erővel álljunk neki, és hamarabb zavarjuk el Orbán Viktor rendszerét, az szavazzon a Zöldek és a Szociáldemokraták közösségére”

– ezt már Dobrev mondta.

Toroczkai ezt követően megjegyezte, az nem járja, hogy bár a Momentum azért lobbizott, hogy visszatartsák az uniós pénzeket – amelyek szerződés szerint járnának –, közben nem mondták azt, hogy addig mi se fizessünk be.

A Mi Hazánk politikusa itt még azt is hozzáfűzte, hogy véleménye szerint „az Európai Unió nem egy demokratikusan működő szervezet”. 

Ukrajna támogatása mellett tett hitet a baloldal

A háború, illetve a szankciók kapcsán Dobrev Klára hazugsággal vádolta meg Orbán Viktort, mondván, „nem lesz háború”, arra azonban nem tért ki, hogy Emmanuel Macron és mások már katonák küldését szorgalmazzák Ukrajnába, illetve a NATO is egyre aktívabb szerepvállalást sürget.

„A magyarok érdeke az, hogy ezt a háborút Putyin ne nyerje meg. A magyarok biztonságát egyedül Orbán Viktor politikája fenyegeti”

– vélekedett a Gyurcsány-párti politikus.

A szankciókkal kapcsolatos kérdésre válaszolva pedig, az elmúlt időszak híreit lényegében tagadva, arról beszélt, azok inkább Oroszországnak ártanak. Hozzátette, „Orbánnak szólnia kellene a főnökének, hogy hagyja abba a háborút”. Ezzel szemben Toroczkai szerint Magyarországnak ártanak a szankciók.

Donáth Anna és Le Marietta is Ukrajna támogatása mellett kardoskodott, a Momentum politikusa szerint akkor lesz erős az Európai Unió, ha a szomszédaink mielőbbi csatlakozásában is segítünk.

Jelenleg Ukrajna értünk is vívja a háborút, a szankciók pedig működnek, magyarázta a momentumos EP-képviselő.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, a szankciók Putyin legyőzésének eszközei lehetnek, Oroszországnak ártanak.

Majd rátértek a migráció kérdésére. Toroczkai – aki a déli határ mellett található Ásotthalom polgármestere is – elmondta, hogy

a Mi Hazánk továbbra is nemet mond a migránskvótára.

Szerinte a déli határon átjövő migránsok nem menekültek, hanem bűnözők és a beengedésük Európa öngyilkosságát jelenti.

Dobrev Klára ugyanakkor úgy gondolja, hogy

akinek tényleg menedékre van szüksége, azt be kell engedni”,

aki méltatlanul jönne be, azt vissza kell küldeni, és fel kell lépni az embercsempészekkel szemben.

A vitát teljes terjedelmében alább tekintheti meg:

Kiemelt kép: Donáth Anna és Dobrev Klára a veszprémi Csonak Balázs kampányrendezvényén 2022. március 30-án – Fotó: DK Veszprém / Facebook