Mint előző cikkemben említettem, az utóbbi években hazánkban jelentősen megnőtt a gasztroenterológiai tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Hazai felmérés alapján a betegek egyharmada fordul emésztőrendszeri panasszal orvosához, s ezen betegek 30 %-át küldik tovább gasztroenterológus szakorvoshoz.

Előző esszémben bemutattam, hogy milyen kiemelt jelentősége van a heveny hasi panaszok, az úgynevezett akut hasi kórképek felismerésének és megoldásának.

Ugyanakkor az esetek jelentős részében nem pár óra alatt kialakuló, s egyre romló tüneteket produkáló betegségekkel állunk szemben, hanem olyan folyamatokkal, amelyek napok, hetek, esetleg hónapok alatt fokozatosan jönnek lére, néha csökkennek, néha romlanak, s nem olyan erősek, hogy azonnali kezelést, netán műtéti beavatkozást tegyenek szükségessé.

Ezekről a gasztroenterológiai tünetekről lesz szó a következőkben.

Előrebocsátom, hogy mikor a páciensek rossz emésztésről panaszkodnak – s ez nem egyszer elhangzik -, nem konkrét tüneteket fogalmaznak meg, s ezzel nem könnyítik meg az orvosok dolgát. Mert mit jelent, hogy emésztési zavara van valakinek? Székrekedése van, krónikus hasmenése lépett fel, puffad, visszatérő hasi fájdalma, kellemetlen, diszkomfort érzete van, csökkent a testsúlya, vérzést tapasztal? Netán több tünet együtt lép fel? Mindezeket a panaszokat együttesen kell értelmezni, ezért ilyen esetekben mindenképp szakemberrel, lehetőség szerint gasztroenterológussal kell konzultálni.

Mivel ezen tünetek hátterében néha banális ok, néha krónikus betegség, néha daganatos kórkép, néha nem is gasztrointesztinális eredet áll, a diagnózis egyáltalán nem könnyű,

nagy odafigyelést, magas szintű szakmai tudást, tapasztalatot kíván. S bizony az is előfordul, hogy komoly szubjektív panaszok hátterében szervi elváltozást nem lehet kimutatni.

Valójában a fent részletezett panaszok jelezhetik, hogy gyomor-bélrendszeri betegség áll fenn, ezért érdemes ezeket egyenként átgondolni, elemezni.

A gyomor-bélrendszeri vérzésről korábban már írtam, így itt ragadom meg az alkalmat, hogy újra felhívjam  a figyelmet erre a tünetcsoportra és a szűrővizsgálatok fontosságára (https://civilek.info/2023/10/10/par-mondatban-a-gasztrointesztinalis-verzesrol-s-egy-ujabb-tevhit-eloszlatasa/).

Krónikus hasmenés

Most a fenti tünetek közül a sokak életét megkeserítő heteken, hónapokán át fennálló krónikus hasmenéssel kapcsolatos gondolatokat osztom meg.

Az akut hasmenés hátterében leggyakrabban valamilyen fertőző betegség áll, ez az esetek egy részében magától vagy tüneti szerekre múlik, bár célzott kezelésre is sor kerülhet. Alapvetően egészséges felnőttek esetében ez a helyzet, azonban külön felhívjuk a figyelmet a kisgyermekekre, krónikus betegekre és az idősekre, akik esetében a kiszáradás veszélye fokozott, az ő esetükben kórházi kezelés indokolt lehet.

A krónikus hasmenés azonban minden esetben kivizsgálást kíván, hiszen a háttérben súlyos betegségek húzódhatnak meg, s emellett értelemszerűn fogyással, a szervezet legyengülésével járnak.

Ilyen kórképek az összes felszívódási zavarral járó megbetegedés, a gyulladásos bélbetegségeken (Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás) keresztül a laktóz intolerancián át a lisztérzékenységig. Állhat a háttérben rosszindulatú betegség is, de nemcsak a vastagbél, hanem a hasnyálmirigy, a gyomor tumorai, sőt a nyirokrendszer, de még a pajzsmirigy malignomái is. Ez utóbbi azért is, mert a pajzsmirigy túlműködése önmagában is hasmenéssel jár. Számtalan gyógyszer mellékhatása lehet ilyen tünet, ezért a gyógyszerek, étrendkiegészítők, feleslegesen szedett homeopátiás készítmények áttekintése és elhagyása is feladat. Elhúzódó tüneteket okozhatnak egzotikus vagy nem is annyira egzotikus kórokozók, ezért széklettenyésztés elvégzése is kötelező ilyenkor. Állhat a háttérben a vastagbél diverticulosisa mellett valamilyen vegyszer vagy netán méreg hatása, de AIDS vagy pszichés betegség is megnyilvánulhat ilyen tünetekben.

S tévhit, hogy a hasmenés és székrekedés váltakozása nem igényel tennivalót. Épp ellenkezőleg, a vastagbéldaganat típusos tünetének számít.

Ezért ebben az esetben is és a fent részletezett krónikus tünet esetén is a vastagbél-tükrözéses vizsgálata, a kolonoszkópia mindenképp elvégzendő.

Látható tehát, hogy egyszerűnek gondolt tünet hátterében milyen szerteágazó okok állhatnak, így ebben az esetben is mindenki jól felfogott érdeke, hogy egészségét hozzáértő kezekbe helyezze.

Szerző: Dr. Temesszentandrási György

Fotó: Darko Djurin / Pixabay