Napjainkban az életünk minden szegmensében tort ül a butaság, az irigység, a rosszindulat, a hátsó szándék. Kondor Katalin írása.

Nem filozófiai értekezést akarok írni, bár bőséggel van olyan téma mindennapjainkban, amely megkívánná, hogy bizonyos jelenségeket, amelyekkel naponta szembesülünk, a filozófia segítségével próbáljunk megérteni. Az ezotéria nagyasszonya, Szepes Mária könyveiben, interjúiban csodálatos logikával tudta megmagyarázni, hogy az élet örök. Könyvei ma is kaphatók, bárki megveheti mindet, s ha megteszi, biztos vagyok benne, hogy nem bánja meg, s érveit megismerve, megérti az „élet örök” igazságát is.

Máriát remek humorérzékkel is megáldotta a Teremtő, így a gyakori találkozásaink egyikén azt mertem neki mondani, hogy az élet mellett, amely ugyebár örök,

van még egy dolog a világon, amely bizony ugyancsak örök, mégpedig az emberi butaság, ostobaság és irigység.

Nem vitatkozott. József Attilával válaszoltunk önmagunknak: a nagy költő Ars Poetica című verséből vett idézettel: „Én mondom: Még nem nagy az ember. / De képzeli, hát szertelen, / Kísérje két szülője szemmel: / a szellem és a szerelem.”

Napjainkban az életünk minden szegmensében sajnos, tort ül a butaság, az irigység, a rosszindulat, a hátsó szándék, s még jó néhány nemesnek nem nevezhető tulajdonság.

Egy friss példa: a NATO bejelentette, hogy szövetségre lép az LMBTQ-emberekkel.

No, tényleg már csak ez hiányzott! Lelki szemeimmel látom, ahogy Concita Wurst, az osztrák drag queen énekes – amúgy Thomas a neve – belibben a frontra egy földig érő szépséges szoknyában, és nekiáll énekelni, amolyan vigasztalásként a meggyötört ukrán katonáknak. Nem biztos, hogy értékelni fogják.

Hogy Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára miképpen képzelte el ezt a szövetséget, arról sajnos egyelőre elfelejtett bennünket tájékoztatni.

Vajon hol áll majd ki az LMBTQ-emberek jogaiért? A harctéren? A sorozásnál? Érdeklődéssel várjuk a választ. Főképp azért, hogy legalább azt megtudhassuk, konkrétan hogyan fog a NATO kiállni az emlegetett jogokért? Továbbá attól, hogy ő, Stoltenberg úr úgymond „kiáll”, attól vajon mi változik a NATO berkein belül?

Nos, nem tudom, hányat kell még aludnunk, hogy kérdéseinkre választ kapjunk a NATO- és az LMBTQ-ügyben, de abban biztosak lehetünk, mert eddigi tapasztalataink azt sugallják, hallunk majd mi még számos olyan ötletet, amely a fentebb említett megállapítást, miszerint az emberi butaság és ostobaság is bizony örök, nem fogja tudni megcáfolni.

No, de komolyabbra fordítva a szót, s elhíve Jézus ígéretét, miszerint az élet örök, azzal is vigasztalhatjuk magunkat, hogy a világon semmilyen jogtalanság sem tart örökké.

Mert a világ változik, s változhat benne még a butaság, ostobaság és irigység is.

Miképpen a most folyó háborús fenekedés és más életellenes elképzelések is változhatnak. Jó erre gondolni, ebben reménykedni ezekben a nehéz, háborúval fenyegetett időkben, s akkor is, amikor pár nap múlva Trianonra emlékezünk.

Magyar Hírlap