Példás gyorsasággal érkezett a válasz, az edzőt egyelőre felfüggesztették, eljárás indult ellene.

Csütörtök reggel megjelent egy hosszú bejegyzés Kozák Danuta közösségi oldalán, amiben arról írt a hatszoros olimpiai bajnok kajakozó, hogy az egyik tréninget követő regeneráló gyúrás közben egy „erősen befolyásolt állapotban” lévő edző verbálisan molesztálta és sértegette a legkülönfélébb módokon. Hozzátette, hogy Csipes Ferenc hetek óta „bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is”.

Kozák leszögezte, hogy a „munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel” mostantól semmilyen formában nem áll módjában érintkezni.

A bejegyzés nagyon nagy lavinát indíthat el a sportban, annak pedig különös jelentősége van, hogy Csipes Ferencet külön kiemelte Kozák Danuta, ugyanis éppen Csipes Tamarával indult párosban a válogatón.

„Nap végén, már túl vagy két edzésen, lefektetted a gyerekeidet, sok volt a két edzés, ledőlnél már te is, de holnap is teljesíteni kell, muszáj regenerálódnia az izmaidnak, elmész gyúratni a sporttelepre este 8-ra. Fekszel a padon, gyakorlatilag meztelen vagy, próbálsz ellazulni, miközben gyúrnak. Valamikor bejön egy edző erősen befolyásolt állapotban. Igen, itt minden normális ember fejében el kellene kezdjen vadul berregni egy vészcsengő. Megnyugtatok mindenkit, nincs itt semmi látnivaló: ebben a sportágban ez »normális«” – kezdi bejegyzését Kozák.

A többszörös olimpiai bajnok állítása szerint ez az edző verbálisan molesztálta és sértegette őt.

„Magát valószínűleg viccesnek találhatja, de igazából pont olyan, mint egy aluljáróban egy sokadig lepukkant, suttyó alkesz. Persze, ott lépsz két nagyot, és soha többet nem látod. Szeretnék lépni én is két nagyot, de kb. meztelenül fekszem a gyúrópadon. Nagyjából a fejemet sem tudom felemelni, mert az erre kialakított mélyedésben van. Lehajtott fejjel, védekezésképtelen pózban kell eltűrnöm a megaláztatásokat. Szerencsére ebben jó vagyok, a sportban megtanulsz kussolni is. Megtanítanak” – írja a sportoló.

Kozák azzal folytatja, hogy két hét múlva egyesben, párosban és négyesben is indul a válogatón, de azt nem tudja, hogy a bejegyzése után ki fog mögé ülni vagy inkább állni.

„Reális vagyok, 37 évesen, két év kihagyás után, két gyerekkel egyesben nem fogok nyerni. Ne is várja senki. De el tudok érni egy jó eredményt, és tudom, hogy a jelenlegi magyar mezőnyben – és talán a nemzetköziben is – én vagyok a legjobb vezérevezős.

Csipes Ferenc kb. 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is” – fejtegette Kozák Danuta.

„A Magyar Kajak-Kenu szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Budapesti Honvéd SE évtizedes és a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának jelenlegi asszisztálásával, munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel a mai naptól semmilyen formában nem áll módomban érintkezni. Illetve kérem a fent említett illetékes intézmények felelősségének kivizsgálását” – zárta bejegyzését a hatszoros olimpiai bajnok klasszis.

Kozák Danuta bejegyzését követően nem sokkal a Magyar Kajak-Kenu szövetség jelezte, az 1988-ban négyesben olimpiai bajnok Csipes Ferenc klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel sportfegyelmi eljárást indít az edző ellen, ezzel egyidejűleg az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggeszti az edzői tevékenység alól.

„Kozák Danuta a magyar sportélet állócsillaga, a valaha élt legeredményesebb női sportoló Magyarországon, aki egy csodálatos pályafutás méltó lezárására készül a párizsi olimpián, amelyhez mi minden lehetséges támogatást megadunk számára. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség eddig is elsődlegesnek tekintette az olimpiai felkészülésben résztvevő versenyzők támogatását, és a továbbiakban is mindent elkövet annak érdekében, hogy sportolóink zavartalanul készülhessenek fel a közelgő olimpiai válogatóra, az Európa-bajnokságra, valamint a párizsi olimpiára” – áll a szövetség közleményében.

A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját – írta a sportért felelős államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság közös közleményben, Kozák Danuta vádjaira reagálva.

„A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság Kozák Danuta közösségi média bejegyzéséből értesült az esetről, amelyet megdöbbenéssel fogadtunk, ugyanis az érintett sportoló korábban ebben az ügyben sem személyesen, sem más módon nem fordult panasszal a Sportért Felelős Államtitkársághoz, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsághoz” – olvasható az állásfoglalásban.

„A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját. Mindkét szervezet eltökélt, hogy a sportban és a sportért dolgozók számára egyaránt biztonságos körülményeket kell teremteni. A felek részéről az ajtók mindenki előtt nyitva állnak, aki bármilyen ügyben segítséget kér, vagy panaszt kíván tenni”.

A sportért felelős államtitkárság és a MOB jelezte, miután értesültek Kozák Danuta esetéről, azonnal kapcsolatba léptek a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket, valamint a vizsgálatról és annak eredményéről tájékoztassák a sportirányítást és a MOB-ot.

Index.hu
MTI

Borítókép: Kozák Danuta molesztálásokról és megaláztatásról számolt be
Forrás: Facebook/Kozák Danuta