„Tévedtem, amit erkölcsi kötelességem beismerni” – fogalmazott George Friedman amerikai elemző, a Geopolitical Futures intézet elnöke.

„Számomra úgy tűnt, mintha az irányítás kicsúszna Orbán kezéből, tekintve, hogy nem volt nyoma annak, hogy ellenállna. Tévedtem, amit erkölcsi kötelességem beismerni” – fogalmazott George Friedman amerikai elemző, a Geopolitical Futures intézet elnöke nemrég egy írásában.

Friedman ugyanis ezelőtt nem sokkal még arról írt, hogy az elmúlt időszak magyarországi tüntetései arra engednek következtetni, hogy a magyar miniszterelnök uralma megkérdőjeleződött. Mint írta, azt a hibát követte el, hogy abból indult ki, Orbán „erős ember”, aki egy megfélemlítéssel kormányzó, elnyomó rendszert működtet.

„A tekintélyelvűek hatalom és félelem által kormányoznak, ezért minden olyan demonstrációt, amely a rezsim gyengeségét sugallhatja, le kell győzni. Egy ilyen kormányzatban, amikor ilyen tüntetésekre kerül sor, a rendőrség közvetlen akciókkal és tömeges letartóztatásokkal igyekszik eltiporni azokat. Orbán nem tett ilyen lépést. Kétlem, hogy nyugodt lenne, de mindent megtett, hogy megmutassa a polgároknak, hogy joguk van tömegesen elmondani a véleményüket”

– fogalmazott Friedman.

Az elemző szerint, „Európában és az Egyesült Államokban sokaknak, akik tekintélyelvű vezetőnek tartják őt (Orbán Viktort – a szerk.), talán át kell gondolniuk a helyzetet.

Én soha nem tekintettem őt annak, de azt vártam tőle, hogy a pánik állapotában, amelyben szerintem lehet, úgy viselkedjen, ahogyan az ember ebben a helyzetben cselekedne”.

Friedman azt is aláhúzta: „Démonok léteznek, de démonizálni valakit, akivel nem értünk egyet, ugyanolyan veszélyes, mint a valódi erős emberek.

Orbán vonakodása az erő alkalmazásától részben kormánya jellegéből fakad, részben pedig abból, hogy meg akarja mutatni, hogy az Európai Unió félreértelmezte őt – és ami fontos, helyesen teszi, ha Magyarországot kényelmes távolságban tartja az intézménytől (az EU-tól –  a szerk.).

Mandiner

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezése Brüsszelben a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán