Székely, szatmári, és moldvai étkeket mutatnak be a kolozsvári egyetemisták.

Románia különböző régiói, többek közt a Székelyföld, Szilágyság, Szatmár, a Mezőség, Moldva is képviselteti magát az egyetemi hallgatóknak köszönhetően azon a gasztronómiai fesztiválon, amelyet hétfőn tartanak a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) Biodiverzitás Kutatóközpontjában.

Fotó: Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV)

Az immár 17. ízben tartandó rendezvényt május 27-én, hétfőn 10 és 18 óra között tartják, az egyetemi hallgatók szülőföldjük hagyományos termékeinek ételeit mutatják be receptleírásokkal együtt, amelyeket a gasztronómia és a népi hagyományok szakértői és az egyetem oktatói bírálnak el.

„Fesztiválunknak már hagyománya van, a romániai régiók konyháinak helyi receptjeit helyezi előtérbe, olyan recepteket, amelyeket maguk a hallgatók gyűjtöttek össze”

– olvasható a felsőoktatási intézet közleményében. Mint írják, így az egyetemisták számos készséget szereznek: biogazdaságok és -háztartások ellenőrzése, hagyományos mezőgazdasági/élelmiszeripari termékek leírásának kidolgozása, hegyvidéki termékek tanúsítási eljárásainak kidolgozása, a termékek helyi és etikai tanúsítása, az oltalom alatt álló eredetmegjelölés, az oltalom alatt álló földrajzi jelzés, a garantált különleges termék leírásának kidolgozása.

kalács

Fotó: Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV)

A közleményben az is olvasható, hogy a pedagógiai tevékenység célja, hogy a hagyományos paraszti gasztronómiát kiemelje a feledés homályából, de az is, hogy egy kolozsvári egyetem szakembereket képezzen ki a mezőgazdasági marketingszemlélet kiépítésére – magyarázta a rendezvény koordinátora, a mezőgazdasági kar professzora.

A gasztroeseményen lesz többek közt a Hargita megyei Csíkszentkirályban szokásos székely gulyás, Csíkdánfalvára jellemző székely kalács, Szatmárra jellemző gulyás, kolozsvári káposzta, töltött káposzta a Kolozs megyei Katona községből, bukovinai füstölt pisztráng fenyővel Suceava megyéből, szamosújvári örmény dalauzi (diós édesség), a Kolozs megyei Alparéten szokásos juhtokány.

gasztronómia

Fotó: Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV)

A fesztivál felsorakoztatja többek köt még a Szilágy megyei Almásszentmihály édes kukoricamáléját, a dobrudzsai tochiturát (zöldséges húsételt) Konstanca megyéből, a sós kiflit Szilágyperecsenből, a jellegzetes paszulylevest a Kolozs megyei Alsógyékényesből, túróstáskát a Bákó megyei Ferdinándújfaluból (Nicolae Bălcescu község).

A rendezvényt 10 órakor nyitják meg, a zsűri tagjai megkóstolják és értékelik a diákok által bemutatott termékeket, és ezt követően ismertetik a hagyományos recepteket. A látogatók 12 óra után, a zsűrizés végeztével kóstolhatják meg a diákok által bemutatott termékeket.

kronikaonline.ro

Kiemelt kép: Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV)